България все повече се разгръща на международната и икономическата сцена и сега е насочила сериозните си намерения към инвестиции в... Кабо Верде.

Това стана ясно от изказване на премиера Бойко Борисов, който тази сутрин се срещна в София с министър-председателя на островната държава Жузе Юлисеш де Пина Корея е Силва.

"Имаме много сериозни намерения за инвестиции в Кабо Верде в сферата на бизнеса, особено на туризма", каза Борисов. 

"Голям интерес има в ИТ сектора, България е водеща и призната в това отношение, както и в сферата на управление на туризма“, посочи той, но не става ясно този интерес от коя страна идва или е двупосочен.

„Като за първо посещение в България на премиера на Кабо Верде имаме реално свършена работа, а в следващите месеци можем да засилим това“, даде си висока оценка премиерът на страната председател на ЕС.

После той разшири мисълта си: „Кабо Верде има много близки отношения с ЕС и ЕНП. Тя е истинска демократична страна в тази част на света."

 „Страната е пример как би могло в един момент да се спре с непрекъснатите помощи за Африка, а в същото време миграционният поток оттам, особено през Либия - Италия, придобива огромни размери“, подчерта той. „С подобна политика може хората от Африка, с наша помощ и инвестиции в образование и икономика, да се задържат на своя континент. Това са над 300 млн. души, които „чукат на вратата ни“, ако не се вземат мерки“, каза още Борисов.

Премиерът на Кабо Верде акцентира върху образованието - и най-вече на студентите от държавата му, които учат медицина у нас.

„Споделяме вашата визия за Африка. Страната ни е малка и разбираме, че развитието се постига, когато се използват максимално добре всички ресурси -гражданското общество, образованието, качеството на живот и свободата на гражданите, както и възможността те да участват в процеса на развитието на собствената си страна“, изтъкна премиерът на Кабо Верде. „Ако тази гледна точка бъде възприета от ЕС, а Кабо Верде се възприеме като пример за демократична държава, от каквото Африка се нуждае, страната ни би могла да развие добри икономически и финансови отношения, за все по-добри условия за щастлив живот на африканските граждани“, каза още той.

С какво е известна държавата Кабо Верде

Кабо Верде е островна държава в Северния Атлантически океан на запад от бреговете на Африка с площ 4033 km² и население от 539 560 души. През 2016 г. БВП на глава от населението е бил 2997,75 щатски долара. За този период БВП на глава от населението в България е 7350,80 щатски долара. 20 на сто от БВП на Кабо Верде е от паричните потоци, които идват в малката африканска държава от емигрантите ѝ. Икономиката на Кабо Верде разчита основно на вноса, изнася малко риба и рибни продукти, развива туризъм. Кабо Верде има прогрес и от 2007 г. вече не е в групата на най-изостаналите страни, а е със статут на развиваща се държава.

Малката островна държава най-често се асоциира с покойната световна звезда Сезария Евора.