Близо 30-годишният спор за името на бившата югославска република Македония (БЮРМ) между Атина и Скопие се очаква да бъде решен на срещата на върха на НАТО, насрочена за 11-12 юли в Брюксел. Форумът ще бъде проведен в новата щабквартира на Алианса Белгия и е след края на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, което приключва в края на юни т.г.

В интервю за австрийското радио ORF премиерът на Македония Зоран Заев обяви новината.

"Смятам, че ще успеем да приключим преговорите успешно до провеждането на срещата на НАТО през юли. Ние имаме автоматична покана, което означава, че страните от Алианса ще започнат да ратифицират нашето членство веднага след като Гърция обяви, че проблемът е решен", каза Заев.

Заради спора за името Гърция блокира членството на Скопие в ЕС и НАТО. 

Двете страни се договориха да засилят преговорите през тази година, за да разрешат спора, което разочарова малката северна съседка на Гърция да се присъедини към НАТО и Европейския съюз, коментира агенция Ройтерс. Гърция е член на двете общности.

Гърция възразява срещу използването на името "Македония" от бившата югорепублика, като твърди, че тя, заедно със спорни текстове в конституцията на Скопие може да означава териториални претенции по отношение на собствения й северен регион. Засега са известни четири варианта на име, които се обсъждат: Република Северна Македония, Република Нова Македония, Република Вардарска Македония, Република Македония (Скопие). Преговарящите страни вече обявиха, че е избран вариант с географски класификатор в името, но не е ясно кой.