Унгарският премиер Виктор Орбан дойде в София, за да потвърди, че подкрепя членството ни в Шенген, както и сътрудничеството между България и Турция. Освен това той даде и оценка на председателството ни - "Виждам, че върви добре. Половин Европа идва при вас (даже понякога и Африка -  справка: премиерът на Кабо Верде, който беше при Борисов преди Орбан - бел. ред.)."

Не мина и без обяснения в приятелство и припомняне на близки исторически връзки, "и сърцето, което тежи повече от политиката".

"Благодарен съм, че вашият премиер ме прие. Поздравявам го. Виждам, че българското председателство върви добре. Тук идва половин Европа при вас. България е в европейската политика днес. Унгария и България имат сърдечни приятелски отношения. В двустранните ни връзки няма никакви конфликти. Имаме съзнание за обща историческа съдба. По време на историята сме издържали на големи изпитания съвместно и в далечното минало, и по време на Втората световна война“, каза Орбан. По думите му политиката е светът на интересите, но тук, в Централна Европа и на Балканите, този въпрос изглежда малко по-различно. „Тук сърцето, приятелството и историята тежат много“, каза той.

„Виждаме, че България е член на ЕС и би трябвало да бъде и член на Шенгенското пространство. Още не е, но между България и Унгария има много други страни, които отдавна желаят да бъдат членове на ЕС, но това досега не се е случило“, заяви Орбан. По думите му с радост се вижда, че България поема историческа отговорност и взема в свои ръце този въпрос.

Според него "не е достатъчно Балканите да бъдат само в политически смисъл в Европейския съюз, а трябва да имат автомагистрали и жп линии, за да се сраснат с икономическото тяло на Европа". Имало "историческа възможност и историческа тежест на гърба на българското председателство, защото се е отворила "нова врата" за интеграцията на Балканите в ЕС".

Темата за мигрантите и защитата на границите на ЕС също не беше подмината. Само ден по-рано в годишната си реч Орбан обяви, че бъдещето на Европа е застрашено от мюсюлманите и че единственото ѝ спасение е християнството.

"Унгария винаги ще подкрепя сътрудничеството между България и Турция. Поздравих вашия премиер за това колко успешно и полезно се развиват контактите с Турция. Казах, че Унгария винаги ще подкрепя да има споразумение между България и Турция и сътрудничество, защото границата трябва да се охранява и трябва да се сключват споразумения по този въпрос“, каза днес Орбан. По думите му правителството на България може да разчита на това, че зад контакта с Турция стои Унгария.

"Споразумението с Турция трябва да работи и то е от полза за всички европейски страни, не само на България." Това допълни по темата премиерът Бойко Борисов. „Благодаря на Виктор Орбан за подкрепата, защото исторически ние знаем какви съседи имаме, какво би могло да се случи при недалновидна политика“, коментира премиерът. По отношение на Шенгенската граница премиерът поясни, че България отдавна е изпълнила не само критериите, но е най-надеждната граница в ЕС.

 „Сега на масата на ЕС е едно ново предложение на ЕС за миграцията. Това предложение, по този начин, в тази форма за нас не е добре. В центъра на това предложение стои релокацията. Унгарската конституция ясно казва, че само унгарците и лицата, които са избрани от тях имат право да решават кой да пребивава в Унгария. Виждаме, че предложението на ЕС се отнася за броя на задължително приетите мигранти. Става въпрос за квоти без горна граница“, заяви Орбан и допълни, че задължителните квоти всъщност стимулират миграцията.

Според него миграцията е опасна за сигурността, за живота и за европейската християнска култура.

„Затова сме решили, че ще изработим собствено наше предложение за модификация, цял пакет, които ще съдържат тези предложения, които Унгария е формирала“, заяви Орбан. Унгарският премиер посочи, че няма смисъл да се говори за релокация, докато не се гарантира охраната на границите и въздуха. Орбан заяви, че е информирал за предложението българския министър-председател и ще му предостави това досие. Според него може да се премести Шенгенската граница по-навътре. "Унгарското становище не е променено, виждаме, че на много места в света е тежко положението, но не трябва да докарваме бедата тук", допълни Орбан.

Разглеждаме задължителната релокация в обратна посока, каза от своя страна Борисов. „Какво би се случило, ако в Гърция, в България или в Италия влязат изведнъж няколко милиона мигранти? Тогава те трябва да останат на територията на Италия, на България или на Гърция или трябва да ги поемат другите европейски държави?", даде той познати примери. Според него ЕС трябва да инвестира в моряци, кораби и гранични полицаи. Борисов отново повтори, че трябва да има центрове за сигурност близо до конфликтите, а не вътре в ЕС. „За да може тези хора, след като приключи войната, да се върнат по собствените си домове и активно да участват в развитието на тези страни“, каза още българският премиер.

„Малко сме премиерите, които, като се видим, се усмихваме и си се радваме“, заяви Борисов.

По думите му това, което се случва по изборите в Европа, има само едно обяснение и това е мигрантската криза. „В много държави просто се тресе политическата класа как да се реши този проблем“, каза още той. Според него България предлага 100% надеждна граница на ЕС.