Първо главно управление (ПГУ) на Държавна сигурност (външното разузнаване) е утвърдило и планирало провеждането на операция „Кръст“ - за подготовка и опожаряване на Вселенската патриаршия в Истанбул. Това показват разсекретени документи от архивите на ДС, които са включени в сборника „Държавна сигурност и вероизповеданията – Част I – Българска православна църква (1944-1991)“.

Предложението на VIII отдел е било утвърдено от зам.-началника на ПГУ на 16 ноември 1970 г. Подготовката на операцията е трябвало да приключи до средата на 1971 г. Целта е била да се провокира напрежение между Турция и Гърция. Очевидно до изпълнение не се е стигнало, защото няма данни Вселенската патриаршия да е била опожарявана.

„Скандално! Това е сравнимо с убийството на Георги Марков, а в контекста на отношението на ДС към църквата – с кражбата на „История Славянобългарская“ от тайните комунистически служби през 1985 г.“, коментира доц. Дилян Николчев от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, който публикува първи документите.

Клуб Z потвърди, че утвърденото предложение и планът за действие на ДС присъстват в сборника, който предстои да бъде представен от Комисията по досиетата на 27 февруари във Велико Търново. Доц. Николчев също ще участва в представянето.

Остро мероприятие „Кръст“

В разсекретеното предложение на VIII отдел на ПГУ пише, че „Вселенската патриаршия е източник на постоянно възникващи политически стълкновения между Турция и Гърция“. Описано е как всеки инцидент около Вселенската патриаршия предизвиква реакция.

При всяка политическа ситуация провеждането на едно остро мероприятие от наша страна в този невралгичен пункт би допринесло много за влошаване на турско-гръцките отношения“, мотивира се зам.-началникът на VIII отдел, а „САЩ ще се окажат в затруднено положение при избора на своите позиции по възникналия конфликт“. Провеждането на „остро мероприятие“ щяло да се тълкува като „дело на кръгове в Турция“.

Така се стига до предложение „за откриване на разработка на Вселенската патриаршия под псевдоним „Кръст“. Целта е провеждането на

остро мероприятие от рода на опожаряване или опит за опожаряване

Следва и подробен план: до 30 ноември 1970 г. да се постави задача на резидентурата да разучи района; до 30 април 1971 г. да се включат и командироват двама секретни сътрудници; до 15 март 1971 г. на място да замине и оперативен работник за „окончателно уточняване на местата за поставяне на запалителни средства“; до 31 януари 1971 г. да се „подберат, изучат и вербоват двама секретни сътрудници за изпълнители“ и т.н.

Държавна сигурност е предвиждала до 30 юни 1971 г. да е готов специалният план за изпълнение. Любопитно е, че много преди осъществяването на тези дейности ДС е трябвало вече да разполага със запалителните средства. Предложението за начин за придобиване на запалителни средства е трябвало да бъде готово до 15 ноември 1970 г.

Първо главно управление е предвиждало и активно мероприятие „за усилване на ефекта и въвеждане на противника в заблуждение“ след осъществяването на „остро мероприятие „Кръст“.

Втрещен съм, при все че от години се занимавам с темата за Държавна сигурност и Българската православна църква!“, коментира доц. Дилян Николчев.