Радиотелевизионната компания "Крим" правилно e спряла тв предаването "Български срещи".

Това заяви специално за Клуб Z Иван Абажер - председател на Българската автономна културна асоциация "Паисий Хилендарски" в Крим. Той е и кримският представител в Обществената камара на Руската федерация.

Той потвърди за спирането на предаването, но нарече "фейк" твърденията, че българите на полуострова готвят бунт по тази причина. Новината съобщи през уикенда рускоезичният сайт "Информационное сопротивление". Той цитира Василий, активист на Симферополското дружество на българите.

Според изданието сънародниците ни в Крим щели да се обърнат с молба за помощ към България. До този момент не е получавана нито жалба, нито молба за помощ, отговориха на запитване на Клуб Z от Министерството на външните работи в София.

"Предаването "Български срещи" всъщност е спряно от близо половин година. То бе 20-минутно и се излъчваше един ден в седмицата. Създадено е в рамките на стартиралата в началото на 90-те години Държавна програма за завръщането и адаптирането на депортираните от Крим българи, арменци, гърци и немци. Напоследък предаването бе в неделя. Но вече нямаше достатъчно интересни материали, които да оправдаят излъчването му всяка седмица. Телевизията няма изгода да го прави", каза Абажер.

Той потвърди, че Радиотелевизионната компания "Крим" е държавна, но допълни, че тя работи на стопанска сметка и финансовата полза е на първо място.

Освен това нямало наличен телевизионен журналист или говорител, който да владее добре български език. Това също било причина предаването да не се излъчва.

Абажер все пак е изпратил писмо до Екатерина Козир - директорката на Радиотелевизионната компания "Крим". В него се изтъква, че спирането на предаването за българите грубо противоречи на указа на руския президент Владимир Путин от април 2014 г. за реабилитирането на депортираните от Крим народи.

Абажер допълни, че се надява въпросът да бъде разрешен в полза на българите на полуострова.

Клуб Z попита Иван Абажер дали подкрепя руската анексия на Крим.

"Естествено", отговори той без колебание.

И обясни, че такова било желанието на огромната част на полуострова, изразено на референдума през пролетта на 2014 г. А това, че ЕС, включително България, не признават нито референдума, нито анексията, било плод на позицията на "управляващите елити в Европа и САЩ", които изобщо не познавали ситуацията на място. Затова български журналисти трябвало да отидат в Крим и да видят с очите си колко добре живеят хората, след като полуостровът е станал руски. Той никога не се е развивал по-добре, твърди Абажер.

Писмото на Иван Абажер до директорката на Радиотелевизионната компания "Крим".