Разследването на специалния прокурор Робърт Мълър проучва опитите на Джаред Къшнър - съпруга на Иванка Тръмп, да осигури финансиране за компанията си за недвижими имоти в периода между избирането на президента Доналд Тръмп и встъпването му в длъжност, предаде Си Ен Ен.

Според телевизията това е първият признак, че разследването на Мълър за евентуална руска намеса в изборите в САЩ през 2016 г. се фокусира върху нещо отвъд предполагаемите руски контакти на Къшнър. На практика се разследват потенциалните инвеститори и връзките на президентския зет с Китай и други фирми.

Зетят на Тръмп бил питан при последните разпити за усилията му да осигури финансиране на офис-сграда в Ню Йорк, която имала финансови трудности, съобщи Си Ен Ен, като се позова на запознати с разследването източници.

Телевизията отбеляза, че причината за интереса на Мълър към темата не е ясна.

Според в. "Ню Йорк таймс" седмица след избирането на Тръмп Къшнър се срещнал с боса Ву Сионхуи и висши мениджъри на китайската група "Анбан иншурънс", собственик на хотел "Уолдорф Астория" в Ню Йорк. Той бил пред сделка с китайския холдинг да вложи пари в неговата фирма, но неочаквано споразумението пропаднало. 

По онова време Къшър водил преговори и с катарска фирма. Той имал проблеми с имот на Пето авеню в Манхатън, за който изхарчил 1,8 милиарда долара. Заради небостъргача на номер 666 зетят натрупал дългове и търсел инвеститори, за да излезе на зелено, припомня Си Ен Ен. 

Според негово изявление пред разследващите от Конгреса в преходния период Къшнър е разговарял с хора от повече от 15 страни.

Съпругът на Иванка отрече да е приемал руски средства, за да финансира свои бизнес начинания и защити контактите си с руски представители по време и след президентската кампания като "уместни", съобщава БТА.

Миналата година президентът Тръмп коментира, че разследването на Боб Мълър е с прерогативи единствено по "руската връзка" и ако спецпрокурорът започне да души около частни негови сделки или на негови близки от семейството, то той ще прескочи червената линия. Само преди седмици излезе и разкриите на "Ню Йорк таймс", че през миналото лято Тръмп е искал да уволни Мълър, но бил спрян от негов съветник.