Точно един месец мина от обнародването в Държавен вестник на законодателната гордост на властта - новия антикорупционен закон, с който се създаде и нова мегакомисия за борба с корупцията и конфликта на интереси. И той вече е за ремонт. В понеделник следобед депутатитите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" Данаил Кирилов и Христиан Митев са внесли промяна в текста, с която на практика се отлагат нововъведените правила за конфикт на интереси за общинските съветници.

С антикорупционния закон, приет окончателно през януари, се въведе изискване общинските съветници да не могат да бъдат членове на управителен, надзорен или контролен съвет, съвет на директорите, контрольор, управител, прокурист, търговски пълномощник, синдик или ликвидатор на търговски дружества с общинско участие или директор на общинско предприятие. Освен това на представителите на общинските съвети по новите правила трябваше да се разделят с участието си във фирми или качеството си на еднолични търговци, ако дружеството, в което са, има сключени договори с общината, в която са избрани, или с дружества и предприятия на въпросната община, ако възнамеряват да изкарат пълните си мандати. Имаше и срок за декларирането на промени в статута им -  23 февруари. Записана е и забрана родни местни парламентаристи да са в същото качество в страни от ЕС, макар да не е известно да има такъв случай.

Сега депутатите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" променят описаните срокове - за общински съветници новите правила за конфликт на интереси да влизат в сила от 1 декември 2019 г. Това значи отлагане до приключване на сегашните мандати на местната власт - следващите редовни избори за кметове и местни парламенти са през есента догодина. 

Преди две седмици от Националната асоциация на председателите на общински съвети излязоха с декларация, че се налагат ограничения "в движение" - тоест посред мандат. От жалбата се разбра, че масово настоящите общинари не отговарят на новите правила за несъвместимост. Има и много случаи, в които, например, местен парламентарист е и лекар по професия. В тези случаи обикновено има сключен договор за наем на кабинет с общината. По новите правила, чието влизане в сила сега ще се отлага, съветникът-лекар ще трябва да напусне мястото на практиката си

"Налага се да се предвиди период от време, в който кандидатите за общински съветници за мандат 2019-2023 да съобразят и да решат дали да бъдат общински съветници при тези нови изисквания", пише в мотивите към законопроекта. 

Депутатите подчертават, че с промяната не отпада задължението на общинарите да декларират конфликт на интереси.

Иска се и промяна на друг текст - законът да се брои за влязъл в сила от 23 януари. Самият той бе публикуван в "Държавен вестник" на 19 януари - след преодоляно вето. С тази поправка на практика сроковете - за избор на ръководство на новата Комисия за противодействието на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество - или КПКОНПИ, както е новото име на мегаоргана, и тези за изработване на подзаконови нормативни актове по закона започват да текат на 23 януари. Все още Народното събрание не е избрало председател на КПКОНПИ, въпреки че изходът от този избор на парламента изгрежда предрешен - властта посочи председателя на старата КОНПИ Пламен Георгиев за поста. Другият кандидат е на БСП - бившият член на Комисията за разкриване на конфликт на интереси Николай Николов. Като кандидат на опозицията обаче той няма никакъв шанс.

Очаква се изборът в парламента за председател да е тази седмица. Месец по-късно трябва да бъдат избрани и останалите членове на антикорупционния мегаорган.