Интервю на евродепутатката от "Зелените" за "Дойче веле":

 

- От декларацията на НФСБ, подписана от вицепремиера Валери Симеонов, изминаха вече почти две седмици. Малко след нейната поява кабинетът публикува своя позиция, с която се разграничи от нея. Но имаше ли и извинение от българското правителство?

Ска Келер: Не, българското правителство не ми е поднасяло извинения. Много българи обаче ми се извиниха лично. Те самите са потресени от езика и съдържанието на изказването на вицепремиера. Благодарна съм на българите, които ме подкрепят и които се обърнаха лично към мен.

- Според някои български медии лично Жан-Клод Юнкер е настоял пред българския кабинет да излезе с позиция по въпроса. Така случаят вече бил приключен. За вас приключи ли? Вие не очаквахте ли повече критика от ЕК или по-твърда позиция от София?

Ска Келер: Агресивният тон на Валери Симеонов, който е недостоен за един вицепремиер, показва много ясно колко са опънати нервите. А това, че само часове след декларацията българското правителство публикува своя позиция, показва, че премиерът следи зорко реакциите при подобни атаки. Той знае, че особено по време на своето европредседателство българското правителство е под силно наблюдение. Аз лично се концентрирам най-вече над това да подкрепям гражданите при техните протести в защита на правовата държава.

- Не само Валери Симеонов използва обидни реплики по ваш адрес, наричайки ви например "зелена джихадистка". И евродепутатът Ангел Джамбазки се изказва агресивно. Според него вие сте подкрепяли "ислямска инвазия в Европа". Как ще коментирате думите му? Или как ще успокоите привържениците на Джамбазки, които му вярват?

Ска Келер: Тези изказвания много ме изненадаха. Той обижда и българските природозащитници, и българите, които застават срещу комерсиалната експлоатация на Национален парк "Пирин“, след като вижда някаква връзка между тях и тероризма. Вместо да отправя абсурдни упреци, по-добре да се насочи към съдържателна дискусия.

- Разговаряли ли сте някога лично с Ангел Джамбазки в Европейския парламент?

Ска Келер: Не, не съм.

- Ще предприемете ли правни стъпки във връзка с декларацията на НФСБ?

Ска Келер: Ще продължавам да се боря срещу подобно тесногръдие и агресия.

- Помрачи ли декларацията на НФСБ българското европредседателство, както писа "Политико“?

Ска Келер: Във всеки случай българското правителство беше доста притеснено от изказванията на вицепремиера. В противен случай нямаше и да се дистанцира от тях. Българският премиер знае много добре, че неговият вице отиде твърде далеч, както и че много хора наблюдават внимателно стъпките, които София предприема по време на европредседателството.

- Какво ви се иска да направи България по време на своето европредседателство?

Ска Келер: Иска ми се кабинетът да оттегли плановете си за доизграждане на ски инфрструктурата в Национален парк "Пирин“. Иска ми се да чуе притесненията на гражданите, свързани с изграждането на отсечка от магистрала в Кресненското дефиле, и да ги вземе предвид. Иска ми се България да спазва собствените си закони и правните стандарти на ЕС, както и да положи повече усилия в борбата срещу корупцията.

- Някои българи критикуват участието ви в българските протести в защита на Пирин. Те казват: "Това е нашата страна, не вашата. По-добре обърнете внимание на проблемите на Германия." Какво ще кажете на тези хора?

Ска Келер: Бих им казала, че всички българи са също и европейци и имат същите права, както и всички останали в целия ЕС. И, повярвайте ми, аз отправям критики и към германското правителство.

- Защо се ангажирате за България?

Ска Келер: За мен е важно в ЕС да няма двойни стандарти. Всички трябва да имат правото да изказват свободно мнението си, да критикуват правителството и да разкриват онова, което не върви както трябва. Това важи както за България, така и за Германия и за всички други страни членки на ЕС.

Въпросите бяха изпратени на Ска Келер по електронната поща. Евродепутатката отказа телефонно интервю, тъй като по време на запитването на "Дойче веле" се намираше на работно посещение в Мексико.