В момента наемничеството в Русия е забранено от закона и се смята за криминално престъпление. Участието в бойни действия на територията на чужда държава се наказва в лишаване от свобода от 3 до 7 г.

Повод за припомнянето са твърденията за гибелта на неуточнен засега брой наемници от руската Частна военна компания (ЧВК) на Вагнер на 7 февруари при американски въздушен удар край град Дейр аз Зур в Сирия. Според различни съобщения броят им варира от няколко десетки през 200, чак до 600.

Чак две седмици по-късно от външното минисерство в Москва признаха, че при тази атака има убити руски граждани, без да учотнят броя им, но не и военнослужещи. Няколко дни от дипломатическото ведомство съобщаваха, че "може да става дума за гибелта на петима души, вероятно граждани на Русия".

Членът от НК за наемничеството може да бъде приложен по закон към всички бойци от ЧВК, които са ранени край Дейр аз Зур и в момента се лекуват в болници в родината си. Според вчерашното съобщение на руското МВнР става дума за няколко десетки пострадали.

Същевременно руски депутати отново заговориха за легализиране на подобни частни военни компании. Такива законопроекти на няколко пъти са внасяни в Думата от 2014 г. насам, но винаги са били отхвърляни.

Москва: САЩ могат да отвлекат обвинени руснаци от чужбина

Съветват хората от "Списъка Мълър" да не ходят у нас

Има ли жертви от Беларус и Казахстан?

Външните министерства на Беларус и Казахстан проверяват дали сред загиналите в Дейр аз Зур има граждани на тези две страни, предаде НюзРу, като цитира дипломатическите ведомства в Минск и Астана.

Причина за проверката е вчерашното изявление на руското МВнР. Според него "има загинали граждани на Русия и страни от ОНД". Беларус и Казахстан са част от Общността на независимите държави, състояща се от няколко бивши съветски републики. Засега няма потвърждение за наличието на граждани на тези държави сред жертвите или ранените.