За Македония няма алтернатива, освен пълноправно членство в Европейския съюз и НАТО, увери министър-председателят на югозападната ни съседка в рамките на срещата си с канцлера на ФРГ Ангела Меркел, съобщава „Фокус“.

На журналистическия въпрос за интереса на Китай към Западните Балкани и дали ЕС трябва да инвестира повече пари в региона, за да засили влиянието си, Заев отговори:

„Вярно е, че интересът към региона на Западните Балкани е силен, Китай е активен, а Русия също присъства. Но, както казах, няма алтернатива. Нашите граждани са за пълноправно членство в ЕС. Не само защото сме на европейския континент, но и защото вярваме в ценностите на ЕС.“

Според него Западните Балкани вече не са „буре барут", а мост на приятелство, който се приближава към ЕС.

Същевременно Заев не изключи възможността за предизвикане на напрежение от страна на Русия заради плановете на Скопие за евроатлантическа интеграция.

„Наблюдавахме събитията в Черна гора. Ние сме малка страна, която иска да изгради отношения с всички държави. Надявам се, че няма да има неприятни ситуации, въпреки че не мога да ги изключа за целия регион“, призна македонският министър-председател.

На срещата с германския канцлер в Берлин бе обсъдено засилването на икономическото сътрудничество и подписване на споразумение за взаимно признаване на свидетелствата за управление на МПС, подчертават от редакцията, като допълват, че Заев е отправил покана към Меркел за посещение в страната.  

Проблемът между Скопие и Атина за името на Македония трябва да бъде решен, но натискът в преговорите не е много полезен, коментира канцлерът на ФРГ Ангела Меркел на пресконференция със Заев в Берлин. Меркел подчерта, че за първи път от много време Македония и Гърция демонстрират интерес за решаване на спора. Тя смята, че това е добра предпоставка за намиране на решение.

Германският канцлер обаче изрази мнение, че публичните изявления по темата може да навредят и на двете страни и в тази връзка ги призова за бъдат внимателни.

„Компромисите винаги са болезнени и всяка страна трябва да знае какво може да даде. Тук трябва да намерите пътя към решението. Това е дипломатическо изкуство и не е необходимо да се говори на пресконференции, а зад затворени врати", заяви Меркел.