През февруари 2018 г. руската Частна военна компания (ЧВК) на Вагнер наброява 3602-ма души, пише изданието Republic, като се позовава на сведения на нейни членове и офицери от Министерството на отбраната и Федералната служба за сигурност (ФСБ).

От началото на руската военна кампания в Сирия през есента на 2015 г. до сега издръжката на компанията е 17,4 милиарда рубли, или 306,6 милиона долара.

Засега не е ясно колко наемници от тази ЧВК са загинали при американския въздушен удар край град Дейр аз Зур на 7 февруари. Според различни данни броят им варира от няколко десетки през 200, та чак до 600. Министерството на външните работи в Москва съобщи първо, че убитите "вероятно" са петима, а ден по-късно призна, че има жертви, без да уточнява колко. Но съобщи, че има няколко десетки ранени.

При това за първи път наемниците от ЧВК на Вагнер се появили в Сирия още през 2013 г., твърди Republic. Те били набрани от компанията "Славянски корпус" и трябвало да охраняват петролопровод и склад в Дейр аз Зур. Любопитното е, че вместо това бойците получили нареждане на подкрепят въстаниците в провинция Хомс. Там те попаднали в засада, организирана от "Ислямска държава", претърпели поражение и напуснали Сирия.

А руските военнослужещи в арабската република са изпратени в подкрепа на президента Башар Асад.

Ръководителите на "Славянски корпус" Евгений Сидоров и Вадим Гусев били осъдени на по три години трудова колония за наемничество, което в Русия все още се смята за престъпление.

През пролетта на 2014 г. наемници от ЧВК на Вагнер били забелязани в Крим. След това те участвали в боеве в Югоизточна Украйна. Година по-късно се сдобили със свой собствен лагер в селището Молкино в Краснодарския край на Русия.

Знае се, че ЧВК на Вагнер се ръководи от бившия руски военен Дмитрий Уткин. За прякор той си е избрал фамилията на знаменития германски композитор. От доста време насам из интернет се разпространява снимка на Уткин с президента Владимир Путин на прием в Кремъл по повод деня на героите на отечеството през 2016 г.

2500 от споменатите в началото 3602-ма наемници се намират в момента в Сирия. По данни на Republic средната им заплата там е по 240 000 рубли (4227 долара) месечно. Минималното възнаграждение е 80 000 рубли (1410 долара).

ЧВК на Вагнер се издържа с пари на частни инвеститори, твърдят източниците на Republic. Парите отиват най-вече за заплати на наемниците, а също така за компенсация на семействата на загиналите, храна и бойно снаряжение.

Интересното е, че от ноември 2017 г. Уткин-Вагнер е генерален директор на компанията "Конкорд мениджмънт енд консълтинг". Неин соственик е не друг, а Евгений Пригожин - готвачът на Путин и собственик на фабриката за тролове в Санкт Петербург. През миналата седмица той бе обвинен в намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. А след трагедията с предполагаемата гибел на руски наемници в Дейр аз Зур се заговори, че те са били наети именно от Пригожин, като подписали договор не с ЧВК, а с неговата фирма "Евро Полис".

Вторият човек в ЧВК на Вагнер и дясна ръка на Уткин е Андрей Трошев. През миналото лято той се прочул, след като бил закаран мъртво пиян в болница. У него били намерени огромна сума пари и карти на Сирия.