Кой е в екипа на Делян Пеевски? Този въпрос бе поставен в ефира на Нова телевизия на депутата от ДПС Йордан Цонев, който обясни какви мерки ще вземат двамата, за да удовлетворят забележките на президента Румен Радев, наложил вето върху техните промени в Закона за банковата несъстоятелност.

"Обществото трябва да има по-голяма яснота относно обхвата на правните последици, това каза президентът, и ние ще се съобразим. Работим в момента, екипът, и екипът на г-н Пеевски", заяви Цонев.

Но на въпроса кой е в този екип, той отбеляза:

"Когато идвам в студиото на Нова, вече не се питам дали ще говорим за колегата Пеевски, сигурен съм."

Но вместо да отговори, заяви, че "всеки народен представител има съветници, аз също имам, не можеш да познаваш цялата материя. Работим заедно в екип."

Цонев се опита да обясни защо в законопроекта на Пеевски и ДПС за КТБ се предвижда ретроактивно действие - т.е. определени членове на закона да влязат в сила със задна дата. Това е нетрадиционно, но законно, обясни депутатът. Проблем били над 800 дела, оспорващи сключени сделки за цесии след фалирането на банката.

"Ние със закон нищо не въвеждаме. Даваме възможност съдът да се произнесе за цесиите по някакъв начин. Ако е обжалвана цесията, до произнасянето на съда квесторите заличават обезпечението на цесията, а то не трябва да бъде заличавано. Ако съдът не признае цесията, синдиците нямат какво да вземат",  заяви депутатът.

На въпрос какво означават призивите "който не подкрепя този закон, иска ограбването на КТБ", Цонев поясни, че това не било към президента Радев.

"Това беше в хода на медийния дебат, в който защитници на Василев се опитаха да създават медиен дискомфорт", заяви той.

По отношение на сблъсъка между президента и премиера Бойко Борисов по въпроса за връзки и отношения на двамата с Пеевски Цонев отсече:

"Господин Пеевски отговори много ясно и точно в своето обръщение в само десет реда. Не смятам да коментираме повече това. Но мога да направя коментар на моята партия относно недобрия тон между институциите, между президента и премиера. ДПС никога не е имало такъв тон."

Според него ДПС не понасяло негативи заради скандала. 

"Нашите избиратели гласуваха за президента Радев, аз също съм гласувал за него, ние имаме към него високи очаквания и смятам, че той изпълнява тези очаквания до този момент", заяви Цонев.

От лошия тон страдали държавата и народът.

"Ние от ДПС си водим нашата политика и това не ни пречи", каза още Цонев. "Коледен подарък за всички институции е словото на г-н Доган, защото той в прав текст изрази загриженост за институциите. Защото постоянното говорене за предсрочни избори не носи нищо добро."