Силен трус разбуди Асеновград и региона.

4,8 по Рихтер бе регистрирано в 1:40 часа на 2 километра от града на Станимака, но бе усетено силно и в Пловдив, а и по високите етажи в София.

Към момента няма данни за щети и пострадали.

Dnes.bg съобщава за хора, живеещи в Асеновград, които са заявили, че трусът е усетен много силно, но са останали по домовете си. В момента над града вали и дъжд.

Не е имало паника, казват хора от града и пред бТВ. Признават обаче, че земетресението ги е събудило, някои са напуснали домовете си. Трусът е бил хоризонтален, някои разказват за паднали предмети.

От общината посочват, че в детските градини и училищата се правят огледи. По-късно стана ясно, че в с. Караджово е паднал един комин.

Земетресението е усетено силно и в Пловдив, Садово и Крумово, където при трус от 4 по Рихтер през 2002 г. имаше много паднали комини и напукани стени.

Пред бТВ проф. Емил Ботев от Геофизичния институт на БАН каза, че това е един от най-сеизмично активните райони на нашата страна с подобни земетресения на около 10 години.

"Това е добрата новина, защото така се разтоварват напреженията", коментира той, като припомни, че през 1928 г. е имало трус от 7 по Рихтер.

Професорът посочи, че тази нощ е имало над 20 вторични труса, като обаче не се очакват по-неприятни развития.

От Евросредиземноморския сеизмологичен институт съобщават, че трусът е усетен и в съседните Сърбия и Македония.