Сметната палата ще извърши нарочен одит как се харчат обществените пари, които Министерският съвет раздава с постановления. Одитът бе възложен от Народното събрание, а решението бе подкрепено от всички 140 депутати, присъстващи в залата по време на гласуването.

Предложението е на БСП, но беше подкрепено и от управляващите. И дори мина без дебати. Де факто депутатите одобриха решение, с което на държавния одитор се вменява да извърши проверка на допълнителните разходи и трансфери към ведомствата, одобрени с постановления на Министерския съвет в периода от 10 май 2017 г. до 31 януари 2018 г.

Става дума за пари, които премиерът Бойко Борисов и министрите му разпределят към министерства, агенции и общини, без да са заложени в държавния бюджет за съответната година. Това значи, че харчовете не са минали през санкция от Народното събрание. Законът позволява на правителството да отпуска средства на първостепенни разпоредители с бюджетни средства до определен общ размер от бюджета на държавата за годината.

Одитът трябва да е готов най-късно до 1 юни 2018 г., решиха депутатите. 

Става дума за раздадени от Министерския съвет близо 2 милиарда лева. Това прави около 5% от бюджета на държавата за 2017 г., изчисляват вносителите на идеята за одит от БСП.

Социалистите повдигнаха въпроса малко преди новогодишните празници, когато по традиция всички правителства, не само тези на Бойко Борисов, а в това число и на Сергей Станишев като премиер, раздават стотици милиони левове на министерства, общини и пр. В края на миналата година например кабинетът "развърза кесията" предколедно с над половин милиард лева, като "джакпота" удари Министерството на регионалното развитие, на което се разреши да се ангажира с разходи за близо 514 милиона лева. Става въпрос за планирани пътни проекти, чиято реализация трябва да започне през тази година. Така на практика МС разписа на ведомството "празен чек". Което обаче не е забранено по закон.

В началото на 2018-а пък под натиска на полицейските протести, след като държавният бюджет вече е приет от парламента, кабинетът изведнъж намери 100 милиона лева за заплати на служителите на реда. Обещанието на Борисов обаче предотврати протестите на полицаите. Направени бяха и други извънредни харчове.

Според сметки на БСП от средата на миналата до началото на тази година правителството е изхарчило в нарушение на Закона за държавния бюджет и Конституцията близо 2 милиарда лева. 

Реалистичен ли е бюджетът

Тези извънредни раздавания на пари с постановления на Министерския съвет, т.е. на редовните заседания на правителството с решение на всички министри, винаги са пораждали питането доколко реалистични са бюджетите за съответната година, предлагани от правителството и гласувани от Народното събрание, и дали не са "игра" с цифрите, за да се отчитат бюджетни излишъци.

"Какъв е трикът на управляващите - цяла година ни проглушават за излишъци в бюджета за това, че те не харчат 2,5 милиарда лева няколко години вече капиталови разходи. Задържат огромни средства в стотици милиони, с които лишават българските фирми - малки и средни, българските потребители от тези средства, намаляват динамиката на БВП. Тези пари не влизат в икономиката и на тъмно в края на годината изведнъж си ги разпределят, след като цяла година са отчитали псевдобюджетни излишъци", заяви Румен Гечев от БСП при представянето на искането на левицата за одит.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ) пък припомни, че след като са налице окончателните данни от изпълнението на бюджета за дадена година, Сметната палата е правела такава проверка и през последните години, като съществени нарушения не били открити.

Кабинетът "Борисов" като тройната коалиция

Извънредните харчове и разписването на "празни чекове" са стар прийом, срещу който лично Борисов още в първия си мандат като министър-председател не само се бе обявил, но и изгради цяла си теза около "лошата тройна коалиция". Борисов обичаше да изрежда, обича и до днес, необезпечените харчове на миналите управления - министерствата подписваха безброй договори и анекси с фирми за години напред, без да е осигурено финансиране.

В свой материал от сряда Mediapool посочва, че схемата "договори по чекмеджетата" на предшестващите Борисов на "Дондуков" 1 сега се прилага успешно от кабинета на самия Борисов."

След като през декември 2017 г. по тази схема регионалното министерство получи празен чек за 513 млн. лв., за да сключва бъдещи договори, без в бюджета да са предвидени пари за това, в сряда кабинетът разреши на Държавния резерв да прави същото на стойност 156 млн. лв., отбелязва сайтът.

МС оправдава отпускането на необезпечения чек с това, че резервът трябва през тази година да обяви редица обществени поръчки за изпълнението на инвестиционната си програма, чийто срок е до 2022 г. Така фактически ще се сключат договори като тези на Тройната коалиция – ще се изпълняват, а плащанията ще бъдат направени, когато реално се осигурят парите.

Инвестиционната програма на Държавния резерв не е публична, а обяснението за това е естеството на работата на агенцията за военновременни запаси. Все пак от ведомството обясняват, че инвестициите са изцяло за ремонти на базите и складовете им. В документите, обосноваващи вдигането на бюджетния таван на агенцията, се посочва, че това е необходимо, за да се проведат през 2018 г. обществени поръчки за ремонти на бази на резерва и закупуване на нестандартно оборудване със специфичен срок за изпълнение и доставка. Сегашната финансова инжекция за Държавния резерв – макар и необезпечена, е втората за по-малко от месец, след като на 18 януари МС одобри допълнителни 108 млн. лв. разходи по бюджета на агенцията.