Центърът за изследване на демокрацията (ЦИД) проучва руското влияние в медиите в държавите от Черноморския регион. Предварителните данни за България показват, че основният инструмент за разпространяване на антизападна и проклемълска пропаганда е ангажирането на широка общност от създатели на съдържание, а не толкова придобиването на собственост в медиите.

Става дума за разпростиране на влияние сред по-малки сайтове, агрегатори на съдържание, блогъри, отделни журналисти, влиятелни фигури в социалните мрежи и тролове.

Вторият инструмент за разпространяване на пропаганда е чрез фирми, които не са медии, но се занимават с близка дейност – ПР компании, маркетинг агенции, социологически центрове.

Най-малко използваният инструмент е прякото придобиване на собственост. За сравнение – в Сърбия дори и държавните компании са в официално сътрудничество с притежавани от руснаци медии.

Изследването на ЦИД използва данни от регистри, проучване на конкретни случаи, експертни оценки и анализ на публикуваното съдържание.

Колко е руската собственост

Официалната собственост на руски фирми или физически лица в български медии е много ниска – между 0,1 и 0,3%. Изследването търси т.нар. global ultimate owners – крайният фактически собственик. Въпреки незначителното присъствие по този параграф, присъствието на създадени в Русия и обслужващи Кремъл новини е значително. Според авторите на изследването, влиянието идва по други канали.

Оборотът на медиите с официална руска собственост в България е едва 373 744 евро за 2016 г. При немедийните компании, свързани официално с български медии, става дума за оборот до 25 млн. евро.

Изследването ще бъде представено до няколко месеца. То е част по-голямо усилие за изследване на икономическото влияние на Русия в региона.

Данните дотук показват, че финансиране за пропаганда идва най-често от фирми от секторите енергетика, телекомуникации и имоти. Влиянието надхвърля медийния сектор и стига до инициативи и позиции на политически партии и представителство на големи руски проекти и събития, свързани с руската култура, образование, спорт.