Взаимоотношенията държава - концесионер на ски зоната в Банско са на принципа замяна "кон за кокошка". Държавата е дала в пъти пъти повече пари на "Юлен" АД, отколкото е прибрала под формата на концесионни такси за стопанисването на курорта. Отпуснатите средства минават през Българската федерация по ски за организирането на Световната купа, като дружеството на свой ред плаща наеми на "Юлен" за писти, спортно оборудване и пр. Председател на федерацията е Цеко Минев, който според премиера Бойко Борисов е и реалният собственик на офшорната компания "Юлен". Минев отрича, въпреки че от години собствеността на концесионера е нещо като обществена тайна, но без документална връзка.

Това става ясно от публикувани от екокоалицията "За да остане природа в България" справки за това какви суми е платило "Юлен" като концесионни такси спрямо сумите, получени от държавата покрай организирането на световното първенство по ски и сноуборд.

"За периода 2002-2016 г. концесионерът заплаща на екоминистерството 2,6 млн. лв. концесионно възнаграждение. Общо това е по-малко от средствата, които "Юлен" получава само през 2012 г. от ски федерацията за наем на пистите за Световните купи по ски алпийски дисциплини - мъже и жени в Банско - 2,7 млн. лв. Тези средства са част от общата субсидия от 3,4 млн. лв. на спортното министерство към ски федерацията за 2012 г. 

За периода 2009-2016 г. ски федерацията е получила от държавата 28,3 млн. лв., което е 81% от общия й бюджет от 35,2 млн. лв. От тези 81% 42% са субсидии за провеждане на международни състезания, или 15 млн. лв. 

За периода 2006-2016 г. ски федерацията е получила от държавата общо 32,7 млн. лв. 

В същото време според Търговския регистър от 2012 г. насам концесионерът е на загуба", посочват от коалицията и прилагат справка.

Заради това и снощният пореден протест срещу решението на правителството от края на миналата година за изменения в плана за управление на Национален парк "Пирин" мина под наслова "докога държавата ще продължава с подаръците за олигарси". 

От "За да остане природа в България" продължават да настояват за: 

Оттегляне на решението на МС от 28.12.2017 г., което дава възможност за строителство в 48% от Национален парк "Пирин"; 

Оставка на Нено Димов като министър на околната среда, предложил това решение; 

Обявяване на реалния собственик на концесионера "Юлен" АД и одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество; 

Оставка на Валери Симеонов като вицепремиер заради прокарване на правителствена политика срещу гражданското общество и природата и публичните призиви за насилие и дискриминация; 

Отхвърляне на внесените лобистки поправки в Закона за горите (същите като през 2012 г.), разрешаващи сечта и бетонирането в горите. Отделяне на контролния орган (Изпълнителна агенция по горите) от брадвата (Министерството на земеделието и храните) и забрана на износа на обла дървесина от държавните гори; 

Отхвърляне на промените в Закона за опазване на земеделските земи, които улесняват урбанизацията им, както и разследване на заменките по Черноморието. 

Протести бяха насрочени и в Благоевград, Бургас, Бристол, Варна, Велико Търново, Виена, Казанлък, Лондон, Париж, Пазарджик, Плевен, Русе, Свищов и Сливен, обявиха още екозащитниците.