Състезателката по бобслей Надежда Сергеева е дала положителна проба за допинг по време олимпийските игри в Пьончан, съобщи федерацията по бобслей на Русия с пост във фейсбук.

Това е станало на 18 февруари. Отново става въпрос за лекарство за сърце - триметазидин. Сергеева е тествана пет дни по-рано, тогава пробата й е била отрицателна. Медицинският щаб на Олимпийските спортисти от Русия не й е предписвал препарата с терапевтична цел.

Надежда Сергеева и Анастасия Кочержова заеха 12-о място на двойки при жените в Южна Корея.

Чака се решението на Арбитражния спортен съд (КАС), който най-вероятно ще анулира всички резултати на руското дуо на игрите, а след това Международният олимпийски комитет ще спре правата на Сергеева.

Вчера КАС отне бронзовите медали на руската смесена двойка в кърлинга заради открития забранен препарат мелдоний в пробата на Александър Крушелницкий.

Вестта за допинга в бобслея помрачи настроението в руския лагер, след като тимът на Сборная в хокея на лед при мъжете се класира на олимпийски финал за първи път от 20 години - 3:0 (0:0, 2:0, 1:0) в първия полуфинал над Чехия.

Надежда Сергеева е на 30 години, това е второто й участие на зимни игри. През март 2016 г. нейна проба е дала положителен резултат за мелдоний, който през януари същата година влезе в групата на забранените вещества. През юни тя е оправдана от Руската антидопингова агенция (РАА), която е взела под внимание, че тогава все още не се е знаело за какък срок от време мелдоният се изчиства от организма, а Сергеева се е оправдала, че го приемала в края на 2015 г.

Триметазидинът е забранен в спорта повече от три години. РАА предупредила спортистите да не го използват още в края на 2014 г.

Очаквайте подробности.