Чехкинята Естер Ледецка записа едно от най-впечатляващите постижения на зимните олимпийски игри в Пьончан, Южна Корея. Днес 22-годишната спортистка стана шампионка в паралелния гигантски слалом на сноуборда.

А на 17 февруари първата й титла изуми света, тъй като бе постигната на супергигантския слалом в алпийските ски. Със ски назаем от американската звезда Микаела Шифрин.

Днешното постижение на Ледецка бе очаквано, тъй като тя е сред най-добрите в сноуборда. Естер е първата жена, която прави такова постижение на зимни олимпийски игри.

Така Чехия вече има два златни медала, два сребърни и три бронзови, а може да прибави още отличия.

На финала Естер Ледецка бе по-бърза от германката Селина Йорг с 0,46 сек. Бронзът в паралелния гигантски слалом днес стана притежание на друга германка - Рамона-Терезия Хофмайстер.

Ледецка преди по-малко от месец триумфира в паралелния гигантски слалом за Световната купа по сноуборд в Банско. Тя е световна шампионка в дисциплините паралелен слалом и паралелен гигантски слалом, а също така е двукратна носителка на Световната купа.

Шампион в Пьончан при мъжете днес стана швейцарецът Невин Галмарини, който бе по-бърз от представителя на домакините от Сангхо Лий с 43 стотни.