Победата на Германия над Канада в полуфинал с 4:3 в мъжкия хокеен турнир на зимните олимпийски игри е едно от нещата, които завинаги ще се запомнят от Пьончан 2018.

В изминалите часове световни медии сравниха постижението на бундестима с "Чудото на леда" от Лейк Плесид през 1980 г., когато неизвестни и неопитни американски колежани сразиха може би най-великия отбор на СССР и грабнаха златните медали.

А германското външно министерство по доста оригинален начин отбеляза великата победа с пост в туитър, в който се казва следното:

"Германците в Канада трябва да проявяват много висока степен на съпричастност. Бъдете мили, не злорадствайте, раздавайте прегръдки, черпете щедро с горещ шоколад. Само си представете какво е чувството, ако Канада ни бие на футбол."

В предишата фаза германците спечелиха срещу друга голяма сила в хокея - Швеция. Утре от 6:10 часа сутринта наше време излизат срещу тима на Олимпийските спортисти от Русия в мача за титлата. Излишно е да се казва кой е фаворит.

А Канада наистина потъна в печал - страната е родината на ледената игра, тя е националният й спорт. Хората там буквално прохождат на кънки и играят в задните си дворове.

Не е утеха фактът, че канадците в Южна Корея записаха рекорд на такъв форум с 27 медала. А ги детронираха не само при мъжете, а и при жените, където "червено-белите" загубиха от САЩ.

При силния пол "кленовите листа" са олимпийски шампиони в три от последните четири игри, при това два пъти поред в Сочи и Ванкувър.

"Черен ден за канадския хокей", е голямото заглавие на в. "Нешанъл пост".

"Олимпийски шок", допълва настроението "Торонто сън".

Не нашега някои медии подчертават, че следващата седмица производителността на труда в Канада ще е много ниска, което ще се отрази на икономиката на страната.

Както е известно, в Пьончан не играят най-добрите играчи в света, тъй като Националната хокейна лига на САЩ и Канада този път не се споразумя с МОК да спре сезона и да пусне звездите си.

Но този факт не е оправдание за северноамериканците, тъй като пострадаха всички големи сили в хокея - руснаците, Чехия и Словакия, Швеция и Финландия.