Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри резолюция, настояваща за 30-дневно прекратяване на огъня в цяла Сирия с цел доставянето на хуманитарна помощ и евакуация на болни и ранени, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Приетият текст "изисква всички страни да спрат незабавно военните действия в Сирия за срок от най-малко тридесет поредни дни", след като през последната седмица при въздушни удари в бунтовническия анклав Източна Гута загинаха над 500 души.

Целта е да се осигури възможност за "доставка на хуманитарна помощ" на населението и за "евакуация на тежко болните и ранените".

Вашингтон критикува Москва

Американската постоянна представителка в ООН Ники Хейли разкритикува Русия, че е забавила приемането на резолюцията и заяви, че е можело да бъдат спасени човешки животи, ако тя е била приета по-рано.

"Всяка минута, в която Съветът чакаше Русия, човешкото страдание ставаше все по-голямо", каза тя. "Докато те протакаха преговорите, бомбите от военните самолети на Асад продължаваха да падат. През тези три дни, които ни отне да приемем резолюцията, колко майки загубиха децата си заради бомбардировките и артилерийския огън", добави Хейли. 

Русия няма да позволи произволна интерпретация на резолюцията за установяване на примирие в Сирия и настоява САЩ да спрат заплахите срещу Дамаск, отговори руският постоянен представител в ООН Василий Небензя, цитиран от ТАСС.

Реакцията на Кремъл

Той изрази "дълбока тревога във връзка с публични изявления на отделни официални лица на САЩ, заплашили с агресия срещу суверенна Сирия".

"Незабавно предупреждаваме: няма да допуснем произволна интерпретация на току-що приетата резолюция, настояваме тази безотговорна реторика да спре и вместо това да обединим усилия за уреждане на конфликта въз основа на резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН", каза дипломатът. 

Документът "не е мирен договор за Сирия и текстът му е изцяло с хуманитарен характер", подчерта шведският посланик Олоф Скоог, който внесе проекторезолюцията, заедно с кувейтския си колега.

В преговорите западняците отхвърлиха руското искане всеки конвой с хуманитарна помощ да получава зелена светлина от Дамаск.

Джихадистките групировки "Ислямска държава" и "Ал Каида" не са защитени от резолюцията. По искане на Москва в режима на спиране на огъня не влизат и "други лица, групировки и формирования, свързани с "Ал Каида" и "Ислямска държава", както и терористични групировки, определени като такива от Съвета за сигурност". Тези изключения могат да доведат до противоречиви интерпретации, тъй като Дамаск определя като "терористи" подкрепяните от Запада бунтовници, отбелязаха наблюдатели.

Гласуването снощи в Съвета за сигурност на ООН.

Резолюцията призовава и за "незабавно вдигане на обсадите на населени зони, включително Източна Гута, Ярмук, Фуа и Кефрая.

Макрон и Меркел ще разговарят с Путин

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел ще разговарят днес с руския държавен глава Владимир Путин за приетата вчера от Съвета за сигурност на ООН резолюция за спиране на огъня в Сирия. Това съобщи в комюнике Елисейският дворец, цитиран от Франс прес.

Според съобщението двамата западноевропейски лидери "ще разговарят с президента Путин за прилагането на тази резолюция и за политическата пътна карта, необходима за установяването на траен мир в Сирия", съобщава БТА.

Турското външно министерство приветства резолюцията, призоваваща за спиране на огъня на територията на цяла Сирия, предаде ДПА.

Анкара обаче ще продължи да води битка с "терористичните организации", които застрашават териториалната цялост на Сирия, добави говорител на министерството. Турската армия обяви на 20 януари началото на операция "Маслинова клонка" в района на сирийския град Африн срещу сирийските кюрдски Сили за защита на народа и Партията на демократичния съюз, които Анкара смята за терористични организации.

"Гардиън": Москва потъва в Сирия

"Москва „потъва“ в Сирия след като плановете на Путин отиват към крах. Стратегията на руския лидер да заложи на подкрепата си за Башар Асад изглежда недообмислена, пише британският The Guardian, цитиран от "Фокус". 

Водените от Русия, според вестника, бомбардировки въплатиха всички страхове за обсаденото население. Около 400 хиляди души, нямайки къде да избягат, бяха притиснати от Военновъздушните сили на Путин с наземната подкрепа на сирийски и ирански войски в най-големия район, контролиран от опозицията на юг от Идлиб. За Асад и Путин Гута е ключа към контрола над столицата Дамаск и спечелването на войната.

Извън Сирия обаче и врагове и приятели започват да мислят, че двамата лидери са сгрешили. Почти 18 месеца руската намеса с цел да предпази от поражение Асад от силите на опозицията, която напредваше в районите на Латакия и Тартус е все повече неясно как Москва ще възстанови инвестицията си в най-сложния и непроследим конфликт в света. Докато засега не изглежда да има вероятност Асад да падне от власт, това, което остава от Сирия не прилича изобщо на предвоенна Сирия. Централната власт е подкопана първо от опозиционните групи, а после от регионални играчи, които търсят следвоенни разрешения в своя полза, които само частично съвпадат с това, което очаква Путин. На територията на Сирия съюзите са все по-непредвидими, шахматната дъска на конфликта от лесно разбираема стана сложна дори и за най-големите гросмайстори в световната политика.

На територията на Сирия се създава нов ред. През 2016 година Владимир Путин привлече турския президент Реджеп Тайип Ердоган на своя страна. Турция преоформи участието си във войната, което започна с планове да отстрани Башар Асад, но сега Турция иска да отстрани кюрдите от контрола върху турско- сирийската граница. Иран е доволен от водещата роля на Русия в сирийския конфликт. Никой от играчите не вярва на никого и сме свидетели на кратковременни съюзи, които могат да се променат във времето. Единственото общо между тях е, че те искат САЩ вън от Сирия.

Междувременно Русия, която имаше високи очаквания да демонстрира сила, подсигурявайки оцеляването на Асад, което да и отреди водеща роля в създаването на нов ред в региона се фокусира вече върху по-кратковременни цели.

„Помагайки на братския сирийския народ, ние изпитахме повече от 200 нови типа оръжие“, заявява Владимир Шаманов, председател на комисията по отбрана в Руската дума. „Днес нашият военно-промишлен комплекс направи армията ни такава, че да се гордеем с нея", добавя той.

Без да губи кой знае какво Русия ще продължи да използва правото си на вето в Съвета за сигурностна ООН като мощно средство. Досега Русия е налагала вето на резолюции срещу правителството на Асад 11 пъти.