Американският милиардер Уорън Бъфет обяви, че неговият конгломерат е получил печалба от $ 29 милиарда в резултат на данъчните реформи на президента Доналд Тръмп, предаде Би Би Си.

Berkshire Hathaway отчете рекордната тримесечна и годишна печалба в събота.

Данъчната реформа на Тръмп и републиканците, одобрена през декември 2017 г., намали корпоративния данък на 21% от 35%.

Бъфет, един от най-богатите хора в света, се противопоставяше на плана и бе сред най-яростните критици на реформата. Според него богатите хора трябва да плащат много по-високи данъци. Същото мисли и Бил Гейтс.

В годишното си писмо до инвеститорите Уорън Бъфет признава, че намалението на данъците представлява почти половината от печалбата на фирмата в нетната стойност през 2017 г.

"Голяма част от нашата печалба не идваше от всичко онова, което постигнахме в Berkshire. От операциите на Berkshire дойдоха само 36 млрд. долара, а останалите 29 млрд. долара се изсипаха през декември, когато Конгресът преработи данъчния кодекс на САЩ", пише милиардерът.

Анализатори предричаха, че след влизането на данъчната реформа най-големите бенефициенти ще бъдат многонационалните корпорации.

Миналия месец британската банка "Барклис", прогнозира, че Berkshire Hathaway ще бъде основен бенефициент. Смята се, че след първоначален неочакван ръст, печалбата на компанията може да продължи да нараства с 12% в течение на времето.

Републиканците в САЩ са твърдо убедени, че данъчната реформа ще стимулира икономическия растеж. Приемането на законопроекта от Конгреса беше голяма победа за президента Тръмп. Той нарече реформата "най-голямото данъчно намаление в историята на нашата страна" и подарък за нацията.

Уорън Едуард Бъфет е американски инвеститор, бизнесмен и филантроп. Считан е за най-великия инвеститор в историята на модерните финансови пазари. Бъфет е главен изпълнителен директор и най-голям акционер на "Бъркшър Хатауей". Трети е по богатство в света с над 80 милиарда долара.