Няма как да ги защитим интересните на ЕС, ако няма нормални отношения с Турция и Русия. Ако няма мир, ако няма спокойствие.

От векове на Балканите е имало нашествия, войни, това робство, иго, не знам историците как го наричат сега... По-познато ни е като турско робство, сега е Османско владичество... Нищо не променя историята, че сме клани, избивани и завладявани. Това как ще го наречем... Но никой не може да ме убеди, че ако няма нормални отношения с Турция и Русия може да има успех на Балканите.

Така премиерът Бойко Борисов и лидер на ГЕРБ обясни международната обстановка в региона пред младежите от ГЕРБ, събрани за поредното издание на Младежкия университет на ГЕРБ в Сандански. Поводът - колебанията дали ще бъде проведена срещата между ЕС и Турция, планирана за 26 март във Варна с домакин Борисов, както и поисканата от Кипър и Гърция остра декларация на ЕС срещу действията на Анкара, свързани с находището на газ край Кипър. 

Всички интереси са преплетени на Балканите. Преди година Западни Балкани - нямаше термин. Успях така да го наложа, че сега всички искат да участват, обясни Борисов и разказа за разговорите в Брюксел на неформалната среща на Европейския съвет, на която е повдигнат въпроса за Турция.

По думите на премиера на Балканите влияние по линия на православното християнство Русия има своето влияние, при мюсюлманите – Турция и винаги може да има напрежение, затова разговорите са ключови за региона. И ако се постигне баланс - "след 10-15 години Балканите ще са най-хубавото място за живеете - защото има планини, красоти..."

Борисов припомни, че въпреки че България е подкрепяла винаги и гърците, и приятелите ни от Кипър, които сега искат декларации срещу Турция, самите не са постъпили некоректно към България, когато са позволили "Турсски поток" да заобиколи България. 

Премиерът показа пред младежите карти и графики на транспортни коридори, които преминават през България и Западните Балкани към Европа. И подчерта колко са важни.

За "Юлен" и втория лифт

Не бих позволил в ГЕРБ да се използват обидни епитети за протестиращите за Пирин, каза още Бойко Борисов. По думите му няма нищо лошо да се проверяват концесиите. 

"Те (протестиращите - б.р.) вече са наплашени, че когато се разреши нещо, след това винаги стават нарушения, презастрояване, местните власти невинаги устояват на натиска на едрия бизнес", обясни премиерът.

Той обяви, че и природозащитниците не са против втория лифт. А и с тях можело да се намери общо сечение "и да се разберем". По думите му към втория лифт трябва да има и съоръжения, и  вода за изкуствен сняг.

 
Премиерът говори и за магистрали, и за околовръстни пътища, и за "Дунав мост 2". Преди ГЕРБ да управляват "през Враца се минаваше така, че една пломба не можеше да ти остане". Борисов "благослови" еврокомисаря Йоханес Хан с думите "Господ да го поживи" за това, че не е спрял финансирането за изграждането на втория мост над Дунав.

За Европредседателството

"Европредседателството ни е много успешно, отлично, това е оценката на колегите. В същото време БСП нямат желание да имаме успешно председателство и им е криво. Минаха два месеца, като войник в казармата броя дните до края. На 1 юли с голям кеф ще посрещна Джулая на морето. Тогава ще им отговоря на БСП, но не като европеец. Сега стискам зъби".

Така премиерът Бойко Борисов отговори на отговор на въпрос на младеж от ГЕРБ. Премиерът пак разви тезата си, че БСП му завиждат:

Криво им е на БСП, кофти им е, че съм с лидерите на Франция, Германия, Холандия и др. Яд ги е. Освен шербет има и малко капучино, нещо гурме...", пошегува се Борисов и се обърна към заместника си Цветан Цветаов дали ГЕРБ биха завиждали, ако бяха на мястото на БСП - "Цветанов, ти щеше ли да ги нападаш така яростно? Сигурен съм, че щеше да го правиш. Аз, сигурно - не", допълни Борисов.