Сагата с продажбата на ЧЕЗ-България беляза целия ден в неделя. След като лидерката на БСП Корнелия Нинова обяви, че ще пита властите в Чехия как се е случило одобрението на продажбата, а родните власти - каква е ролята на премиера Бойко Борисов в историята и има ли отношение държавната Българска банка за развитие, от ГЕРБ излязоха с "контрапрескофнеренция".

На нея обвиниха Нинова в лъжа и обявиха как купувачът на ЧЕЗ-България - Гинка Върбакова и фирмата й, щял да каже как финансира сделката, когато лидерката на БСП обяви как е участвала в приватизацията.

Депутатът и шеф на енергийната комисия в парламента Делян Добрев, който при новината за продажбата на ЧЕЗ на Гинка Върбакова и фирмата й "Инерком" също подходи с притеснение и скептичност, днес заяви, че вече е спокоен и обвини Нинова и БСП в лъжа. Причината - замесването на ББР в случая.

"Лъжа е, че ББР ще финансира сделката за ЧЕЗ. Нагла лъжа е това, не само защото не е вярно, а и защото публична информация по темата е публикувана още на 15 февруари в сайта "Медиапул". Няма как лидерката на БСП да не е знаела тази публична информация, която е отпреди да бъде обявен купувачът", заяви Добрев.

Съобщение по темата се появи и в интернет страницата на ББР този следобед. То гласи:

Ръководството на Българската банка за развитие потвърждава официално, че банката не е одобрявала кредитиране и не е издавала банкова гаранция в сделката по продажбата на активите на електроразпределителното дружество ЧЕЗ и покупката им от страна на българската компания „Инерком“.

Това бе заявено и в официално писмо до електронното издание Mediapool по-рано миналата седмица във връзка с публикации по темата.

С настоящото припомняме, че разпространяването на непотвърдена информация, свързана с кредитните институции, е в противоречие с българското и европейското законодателство, и може да бъде наказуемо.

Добрев заяви, че за ГЕРБ е "необяснимо защо се пускат такива плоски лъжи, много лесни за опровергаване".

Бившият депутат Антон Тодоров от ГЕРБ, който подаде оставка след случая с опит за заплаха към журналиста Виктор Николаев, сщо се включи в коментарите по темата. Той нарече поведението на БСП "политическо отровителство". И добави:

"Гинка ще каже откъде взе пари за ЧЕЗ, когато Корнелия Нинова каже откъде взе пари за приватизацията на “Техноимпекс”, каза Тодоров, връщайки се към старите атаки на ГЕРБ срещу социалистката заради участието й в приватизация.

По-рано през деня и премиера Бойко Борисов коментира сделката за ЧЕЗ - по думите му тя се е случила в Чехия, а не в България, но родните институции ще я проверят. Той иронизира призива на БСП държавата да извади пари и да национализира - тоест да си купи електроразпределителното дружество, вместо купувачът да е Гинка Върбакова.

Делян Добрев заяви още, че вярва в независимостта и работата на родните институции. В ГЕРБ обаче били притеснени, че лидерката на БСП е заявила, че знае какво ще направят институциите - това, което им нареди Бойко Борисов.

"Всеки политик, който вижда институциите като подчинени на изпълнителната власт или на себе си – не е за тази работа. Това е опасна мисъл, този политик не знае как функционира държавата или си мисли, че трябва да функционира по друг начин. Това е и обида за самите институции", заяви още Добрев.