Депутати от дебютанта на парламентарния терен в този мандат - партия "Воля" на Веселин Марешки, искат да посегнат на състава на изборните комисии, макар и без да претендилат за състава на ЦИК. Засега. Причината - формацията към момента няма свои представители в изборната администрация, а догодина предстоят два вида вот - за евродепутати и за местни власти. През тази година засега единствените планирани вотове са частични - за избор на кметове там, където поради някаква причина мандатите са прекратени предсрочно.

Народните представители на Марешки са внесли в парламента промяна в Изборния кодекс. В първия текст, предложен за ремонт, се настоява да отпадне правото на формации, които имат представители в Европейския парламент, но нямат представителство в родното Народно събрание, да участват в консултациите за назначаване на районни избирателни комисии. В тази хипотеза в момента е например Реформаторският блок, който има евродепутат - Светослав Малинов от ДСБ (макар партията да не е в РБ, то Малинов влезе от листата на обединението преди 4 години - б.р.).

Хората на Марешки (защото самият лидер не е сред подписаните законопроекта) искат още в ръководството на всяка местна избирателна комисия да е задължително да има поне по един представител от парламентарно представените партии и коалиции. На членове пък да нямат право формациите с евродепутати извън Народното събрание, гласят още проектопоправките.

Същата поправка в съответните текстове от "Воля" предлагат и за други видове изборни комисии - за общинските, които действат по време на местни избори, и за секционните комисии - които работят на всеки вид вот. Единствено към официалния състав на ЦИК Марешки и компания нямат претенции, ако се съди по внесения в Народното събрание законопроект. Което също е любопитно - "Воля" все още няма представителство там. Такова има Реформаторският блок - защото още има евродепутат, влязъл с листата на обединението - Светослав Малинов от ДСБ.

От "Воля" настояват още за постоянно видеонаблюдение в избирателните секции, като кадрите трябвало да се излъчват в реално време в интернет.  Това трябва да става от всяко изборно помещение (на национални избори секциите са над 12 000 само на територията на България - б.р.). Според Марешки и компания това ще допринесе за прозрачността на вота.