Делегатите на днешния извънреден конгрес на Християндемократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел дадоха зелена светлина за сформирането на широка коалиция със социалдемократите. 948 делегати или 97 на сто подкрепиха коалиционния договор, едва 27 бяха против.

Това обаче не означава, че най-сетне след общите избори, проведени на 24 септември м. г., Германия ще има правителство. В момента тече допитване до всички над 460 000 членове на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), резултати се очакват идната неделя.

Ясно е едно – ако зависеше от ХДС, Берлин ще има правителство и няма да се стигне до предсрочни парламентарни избори, което би било прецедент в историята на фРГ.

В едночасовото си слово Ангела Меркел призова делегатите да гласуват за съставянето на стабилно правителство.

"От нас зависи дали имаме воля и готовност да допринасяме за благото на страната си. Моето желание е да ни се удаде. Поемането на отговорност по сформирането на правителство не е покер", заяви Меркел.

Делегатите на конгреса одобриха с рекордния резултат от 98,9 на сто и предложената от Меркел кандидатура на Анегрет Крамп-Каренбауер (55 г.) за генерална секретарка на ХДС. Това е най-добрият резултат от 1967 г., когато постът беше въведен. Тя сменя Петер Таубер, който се оттегли поради сериозно заболяване. 

От своя страна Крамп-Каренбауер се оттгеля като премиерка на федералната провинция Заарланд, сменя я нейният съпартиец Тобиас Ханс. Крамп-Каренбауер предпочете по-непрестижния пост на генсек в името на сплотяване на партийните редици. Напоследък се появиха настроения срещу политиката на партийната лидерка Ангела Меркел. Главният й опонент и критик беше Йенс Шпан. Вместо да го елиминира, както е правила преди със свои опоненти, Меркел направи хитър ход – привлече го за министър в бъдещия кабинет.

Ето и министрите от квотата на ХДС, ако се стигне до сформиране на широка коалиция, което вече зависи от социалдимократите:

Йенс Шпан (37 г.)– на здравеопазването. 

Аня Карличек (46 г.) – на образованието, втори мандат депутатка  и почти никому неизвестна, което стана повод да се заговори за голямата изненада, поднесена от Меркел.

Юлия Кльокнер (45 г.) – на земеделието - зам-председателка на ХДС и досегашна лидерка на партията във федерална провинция Ренания-Пфалц. Доверен човек на канцлерката, наричат я дори принцесата на Меркел.

Петер Алтмайер (59 г.)– на икономиката. Той е един от най-доверените хора на Меркел, досегашен шеф (2013 – 2017 г.) на канцреството. Де факто това е началникът на политическия кабинет на канцлера и член на правителството.

На поста го сменя Хелге Браун (45 г.), досегашен държавен министър към канцлерството по въпросите на отношенията на федерацията с провинциите.

Урсула фон дер Лайен (59 г.), макар и крайно оспорвана, запазва поста си начело на Министерството на отбраната, какъвто заемаше в третото правителсдтво на Меркел – 2013 – 2017 г.

На критики, че Меркел не е предложила нито един министър с биография в ГДР, канцрлекатка отговори, че самата тя е от ГДР и това било достатъчно.

Ангела Меркел (63 г.) ще запази поста си на канцлерка, а в кабинета й ще влязат одобрените на днешния конгрес на ХДС министри, ако се стигне до сформиране на широка коалиция със социалдемократите. 

ХДС направи необходимото за съставяне на правителство пет месеца след общите изори в Германия. На ход са социалдемократите.