Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски градски съд (СГС) срещу Илко Семерджиев, вицепремиер и министър на здравеопазването в служебното правителство на Огнян Герджиков през 2017 г. 

Той е обвинен за това, че на 24 март 2017 г. в София е употребил заплахи, за да принуди директорката на Изпълнителната агенция по лекарствата да назначи посочено от него лице за неин заместник, което е наказуемо по чл. 269, ал. 1 от Наказателния кодекс, посочват от прокуратурата. 

Ако бъде признат за виновен, Семерджиев може да получи до 6 години „лишаване от свобода“. Към настоящия момент спрямо него е определена мярка за неотклонение „подписка“, съобщиха от прокуратурата.

Предисторията започва от 20 февруари 2017 г., когато на среща в сградата на министерството служебният министър в прав текст е обявил на изпълнителната директорка Асена Стоименова, че трябва да назначи за свой заместник посочения от него.

Директорката на Агенцията по лекарствата възложила на свои служители и лично извършила проверка на предлаганото име в интернет и в Търговския регистър на дружествата, регистрирани в България.

От това е установено, че лицето, за което се настоява да бъде назначен, участва в няколко дружества – всички с дейност в областта на здравеопазването. Например - превод на медицинска литература, също така в други дружества с предмет на дейност клинични изпитания и пр. Тези обстоятелства според изпълнителната директорка представляват основания, сочещи към конфликт на интереси, смятат от обвинението.

Въпреки тези обстоятелства, че човекът е собственик на търговски дружества и министърът на здравеопзването е бил уведомен, Семерджиев е настоявал лицето да бъде назначено. 

Неофициално се смяташе, че става въпрос за бизнесмена Боян Доганов,На 27 февруари  2017 г. самият покровителстван се обадил на Стоименова и си уговорил среща.

Така тя го уведомила за наличие на конфикт на интереси и го запознала с декларациите, които се попълват при постъпване на този пост, включително и тази за отсъствие на конфликт на интереси.

Въпреки това той не само че не прекратил опитите си, а на 24 февруари Семерджиев говорил със Стоименова и на висок тон й поставил срок - до 27-и, понеделник, да назначи човека и че не желае да я слуша.

Тогава казал и знаменитата фраза:

"Мога да ви уволня, мога и други неща да ви направя."