Цигулар, прочут като Краля на валса, пристига за първия си гастрол в България. Андре Рийо ще изнесе концерт  на 16 юни в столичната зала „Арена Армеец“.

Организаторите „БГ Саунд Стейдж“ обявиха по-късно днес и цените на билетите - те ще са от 70 лв до 240л лв.

68-годишният Андре Рийо е сред най-търсените изпълнители от класиката на съвременната популярна сцена. По посещаемост концертите му са като прояви на звезди от попкултурата. Със своя оркестър „Йохан Щраус“ той превръща класическата и валсова музика в световен концертен феномен.

Турнето му през 2008-а е на осмо място сред 10-те най-успешни турнета, според „Билборд“, с приходи 76,9 млн. долара от 71 концерта. През 2009-а турнето на оркестър „Йохан Щраус“ е на шесто място със 112 концерта, донесли 95 млн. долара. През 2016-а холандецът е на 23-о място със 71 концерта и приходи от 40 млн. долара. От 2008-а до днес Рийо е неизменно в Топ 25 на „Билборд“ на най-успешните турнета.

Андре Рийо е роден в Холандия. Баща му е бил диригент на Маастрихския симфоничен оркестър. Андре започва да учи цигулка на 5. Учи в Кралската консерватория в Лиеж, Белгия, в Консерваторията в Маастрихт, завършва с отличие Кралската консерватория в Брюксел.

Решава да се отдаде на валса още като студент, окуражен от реакциите на публиката, когато изпълнява „Злато и сребро“ на Франц Лехар. През 1978 г. създава Маастрихския салонен оркестър и свири като цигулар в Лимбургския симфоничен оркестър.

Прочутия днес оркестър „Йохан Щраус“ основава през 1987 г. В началото съставът е само от 12 музиканти, но с годините се разраства драматично и днес се състои между 80 и 150 участници. Неговите мелодраматични сценични изпълнения и поведение на попзвезда се асоциират с Ренесанса на валсовата музика.

Рийо свири на цигулка Страдивариус от 1667 г. Рицар е на Ордена на нидерландския лъв, рицар на френския Ордеа на изкуствата и културата.

„Много се вълнувам, че идвам за първи път в България – казва Андре Рийо пред „БГ Саунд Стейдж“. – Хората често ми пишат, че две седмици след това са заредени с емоцията от нашите концерти.Фантастично е да чувстваш цялата тази енергия и радост всяка вечер, когато си на сцената. Знам, че много от нашите български фенове пътуват, за да ни видят. Затова съм изключително щастлив, че сега аз идвам при вас”.

През 2011-а година оркестърът на Андре Рийо изпълнява валс, написан 50 години по-рано от актьора Антъни Хопкинс.

"Площад Славейков"