Бившата стажантка в Белия дом Моника Люински, заради която президентът на САЩ Бил Клинтън беше подложен на процедура по импийчмънт в Сената, пише за аферата в статия за мартенския брой на сп. "Вентити феър", предаде Асошиейтед прес.

В нея Люински казва, че аферата, довела до процедурата за импийчмънт срещу Клинтън, "не е била сексуално посегателство", но е "представлявала сериозна злоупотреба с власт".

Бившата стажантка коментира също, че се възхищава от куража на жените, които се противопоставят на "твърдо установените вярвания и институции". Люински споделя, че неотдавна се просълзила, когато една от лидерките на движението "Аз също" й казала:

"Толкова съжалявам, че ти беше толкова сама", визирайки аферата отпреди две десетилетия.

Люински разказа, че е била диагностицирана с посттравматичен стрес от това, че нейната история е станала публично достояние и тя е била отлъчена от обществото.

Президентът Бил Клинтън със стажантката в Белия дом Моника Люински. Снимка Архив

Бившата стажантка в Белия дом хвали освен това движението "Аз също" за това, че осигурява "сигурност, която идва от солидарността".

"Има много повече жени и мъже, чиито гласове и истории трябва да бъдат чути преди моята. (Има дори някои хора, които смятат, че моите преживявания в Белия дом нямат място в това движение, защото онова, което се е случи между Бил Клинтън и мен, не беше сексуално посегателство, въпреки че ние сега признаваме, че то е представлявало голяма злоупотреба с власт)", допълва Люински.

Клинтън първоначално отрече да е имал афера със стажантката, но после призна. Президентът демократ бе оневинен в Сената по време на процедурата по импийчмънт, припомня АП.

Във в. "Венити феър" Моника признава, че едва сега, на 44 години, започва да подхранва виждането, че при подобни обстоятелства, каквито е имало между нея като стажант в Белия дом и президента, идеята за даване на съгласие може да е спорна. Тя допълва, че "дисбалансите във властта - и способността да се злоупотребява с тях - съществуват дори когато е имало съгласие за секс".

След разкритията за връзката между Моника и Бил Дженифър Флауърс (вляво) и Пола Джоунс (вдясно) обявиха сексуалните си отношения с президента Клинтън и разкриха тайни от интимните си контакти с него.

Люински посочва, че нещата са "много, много сложни" и се спира върху дефиницията на понятието "давам съгласие".

"Каква е дефиницията в речника за "давам съгласие"? "Да дадеш позволение на нещо да се случи", пише Моника.

И допълва:

"Но какво означава "нещо" в този случай, предвид динамиката на властта, неговата позиция и моята възраст? Дали това "нещо" е просто пресичане на линия на сексуалната (а после и на емоционалната) интимност? (Една интимност, която аз исках с ограниченото ми разбиране на 22-годишен човек за последиците от това.)

Бившата стажантка разсъждава още:

"Той беше моят шеф. Той беше най-влиятелният човек на планетата. Той беше с 27 години по-голям от мен, с достатъчно житейски опит, за да има по-добро разбиране за нещата. Той беше по онова време на върха на кариерата си, докато аз бях на първата си работа след колежа."

Тя добавя, че нищо от това, което е казала по-горе, не я извинява и не означава, че тя не носи отговорност за случилото се и споделя, че "всеки ден се среща със Съжалението", изписвайки думата с главна буква.

АП е потърсила за коментар представител на Клинтън, но той засега не е реагирал.