Искам само да констатирам, че хаотичните действия на правителството противоречат на собствените му декларации. Това заяви президентът Румен Радев днес по повод изказването на финансовия министър Владислав Горанов тази сутрин в Министерски съвет, че държавата ще се опита да придобие контролния пакет от сделката за ЧЕЗ.

За мен тревожното е, че службите не сработиха по този казус. И вече витае съвсем нормално въпросът - дали те обслужват държавата или комфорта на управляващите? Тревожно е, че демократичните механизми за контрол също се оказват безсилни. Ето над тези въпроси трябва да се замислим. Очаквам рационални решения в интерес на България, но това не отменя въпросите защо се стигна до тук”, каза държавният глава.

"Сделката за ЧЕЗ не трябва да се допуска. Почти убеден съм, че няма да я има. Става дума за офшорни фирми с неясен капитал", категоричен бе бившият шеф на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров в студиото на "България он ер". Според него отговорността за ставащото е на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, която вече декларира, че ще подаде оставка, която, оказа не, няма да бъде приета.

Гяуров подчерта, че не вярва на нито една дума на Гинка Върбакова, чиято фирма "Инерком" беше избрана за купувач на българския бизнес на ЧЕЗ. "Инерком България" и чешката държавна компания ЧЕЗ са сключили предварителен договор за сделката, процедурата за която беше обявена преди година. 

"Тя спомена, че няма никакви офшорки. Тъкмо обратното - всичко е офшорки", заяви Димо Гяуров и допусна, че Върбакова вече е подписала споразумения за прехвърляне на дяловете на дружеството към въпросните офшорки. 

Въпросът е скандален, надявам се премиерът да ѝ каже, че това няма да се търпи. Държавата винаги е в по-силната позиция чрез множество лостове. Няма държава, която да не може да откаже всички свои банки да финансират подобна сделка. Има начин и купувачът да бъде отказан", каза още Гяуров. 

Според информация, съобщена по-рано чрез чешкия вестник "Лидове новини", собственост на премиера на Чехия в оставка Андрей Бабиш, след сделката Върбакова ще получи 10% дял в ЧЕЗ-България. По данни на изданието, над половината от финансирането е от офшорни фирми, а останалата част била декларирана, че ще осигурят две банки - ПИБ и УниКредит Булбанк.

Новото развитие около сделката извади на преден план намерението, заявено от премиера Бойко Борисов и министри, държавата да се върне в най-голямото електроразпределително предприятие с блокираща квота. Това означава, че трябва да получи над 34% дял.