Понякога затворът не е това, което очакваш. Това са открили четирима австралийци, излежаващи присъди в Беримах, Дарвин. Наскоро властите в затвора установили, че няколко от техните подопечни на лек режим неколкократно бягали от затвора - с цел да излязат в града и да купонясват. Защо не са ги хванали веднага? Защото съвестните пандизчии се завръщали в малките часове доброволно, да отспят махмурлука в собствените си килии.

"Изглежда няколко от затворниците са прескачали оградата, но после са се връщали" заяви говорител на Изправителния департамент

Властите подозират група от четирима, а вероятно и други, че от време на време след вечерния час в 7 са напускали затвора, качвали са се в коли на приятели, и са отпрашвали за прекрасна вечер в центъра на областния град Дарвин. От своите приятели са получавали алкохол и марихуана, преди да проникнат обратно в затвора рано сутринта.

Групичката едва ли е щяла да бъде разкрита, ако на 20-ти юни сутринта не привлекли вниманието на пазачите. Петимата избягали тази нощ, под влиянието на алкохола, се сбили пред входа на затвора за мобилен телефон.

Вътрешно ведомствено разследване също е в ход, заяви говорителят на затвора. На въпрос какво наказание очаква затворниците, той отговаря така:

"Това зависи от полицията, защото тя трябва да определи какво се дефинира като "бягство""

На полицаите обаче няма да им е лесно, защото бягство от затвора за няколко часа и завръщане няколко часа по-късно не е казус, предвиден от австралийското законодателство.

Претърсване след разкритието пък установило, че затворниците редовно вкарвали контрабандно алкохол, няколко мобилни телефона, малки количества марихуана и пособия за свиване на цигари. 

Засега единственото наказание е прехвърлянето им в строгата част на затвора.

Подобни случаи не са рядкост, особено в големите изправителни институции. През 2011 г. изненадваща инспекция в мексикански затвор разкрива, че пандизчиите разполагат със сериозен харем от 19 проститутки, над 100 плазмени телевизора, два чувала с марихуана, и си отглеждат 100 петела за популярните птичи боеве. Затворниците въртели и лотария за това кой ще получи луксозна килия, оборудвана с хладилник, DVD-плейър и климатик.