Сигнал до ДАНС са изпратили „Музикаутор“ за организатори на концерти, които укриват приходи за милиони левове приходи и не плащат авторски права. Фирмите, действащи под бранда „Moko Solution“ формално сключват договор с „Музикаутор“, за да изпълнят законовото изискване да имат предварително разрешение от авторите, но след това не плащат възнаграждения, твърдят от организацията.

От „Музикаутор“ описват порочен бизнес модел, при който фирми организират концерти, събират приходите от тях, не изплащат договорените възнаграждения и след това са изпразнени от средства. По този начин те ощетяват авторите и творците, както и останалите организатори на концерти, които са коректни партньори и имат прозрачен и законен бизнес.

Зад бранда „Moko Solution“ стои едно и също лице – Димитър Дамянов, посочват от „Музикаутор“. Според тях той ръководи над 8 фирми под различни имена, които от 2014 г. до края на 2017 г. са генерирали предполагаеми приходи от продажба на билети над 4 млн. и половина лева. Отбелязани са концертите, организирани в разрез със закона, от „Moko Solution“ – на „Дийп Пърпъл“, Ал Бано, Брайън Адамс, ФСБ, Цеца Величкович, Лепа Брена, Драгана Миркович.

За концерта на „Любе“ през 2016-а в столицата компанията променя името си на „Любе 2016“, твърдят от „Музикаутор“. Заради дългове впоследствие тя е с наложен запор.

„Регистрирани са още фирми като „Брайън 2016“, „Драгана 2016“, които – въпреки че не са представени като официални организатори на концертите („Музикаутор“ има сключени договори с други компании, които стоят зад провеждането на събитията) – очевидно налагат модел на „фирми еднодневки”, от които след това нито държавата, нито контрагентите могат да получат дължимото си, а те самите към днешна дата са в ликвидация. Само за концертите организирани през последните години непогасените авторски възнаграждения са в размер на близо 300 хиляди лева, а 50 хиляди лв. от тях би трябвало да постъпят в хазната на държавата“, казват от „Музикаутор“.

От 11 концерта, за които има сключен договор между „Музикаутор“ и някоя от фирмите от „Мoko“, е заплатено възнаграждението само за един и то наполовина – за концерта на Брайън Адамс.

От „Музикаутор“ сигнализират още, че компаниите на Димитър Дамянов организират и концерти без разрешението на авторите на музика. Два от тях са се провели в зала 1 на НДК през 2017-а – на „Gregorian“ и Желко Йоксимович. Последният бе през февруари тази година в зала „Универсиада“ – на руската аренби звезда Тимати.

От организацията за авторски права завеждат и печелят дело срещу „Бюро Моко“ ЕООД през 2015-а за договорно неизпълнение във връзка с концерта на Лепа Брена в същата година. „Моko“ са осъдени да заплатят 7 918, 72 лева през 2016 г., от тези пари не е изплатен нито лев, твърдят от „Музикаутор“.

„Музикаутор“ са сигнализирали институциите и за подобна практика на компанията „Болкан ентъртейнмънт къмпани“, преминала в „Карма ивентс“ и след това в „Болкан ентъртейнмънт груп“, всяка от които има огромни задължения и препродадена на малоимотни българи. Към последната компания тече проверка в прокуратурата, а фирмата вече не провежда дейност.

Междувременно „Moko Solution“ продължават да организират музикални събития, през 2018-а предстоят концерти на Деспина Ванди (12 март), Лепа Брена (23 март), Горан Брегович (13 април), „Форинър“ (9 май), Шоуто на АББА (29 септември).

„Площад Славейков“ се опита да открие за коментар „Moko Solution“ – но телефони за контакт с фирмата не са налични в интернет. Изпратихме по мейла молба за коментар, но засега нямаме отговор.

Площад Славейков