Путин за оръжията пред NBC

Всички изпитания на най-новите системи на стратегическото въоръжение, създавани в Русия в отговор на едностранното оттегляне на САЩ от Договора за противоракетна отбрана, преминаха успешно, похвали се руският президент Владимир Путин в интервю за американската телеивизия Ен Би Си.

Путин пред NBC.

Вчера бяха излъчени откъси от интервюто. Целият разговор ще бъде показан в следващите дни.

"Всички преминаха успешно", заяви руският лидер в отговор на въпроса за изпитанията на оръжията.

И обясни:

"Всяка система от въоръженията, които се обсъждаха днес, с лекота изпреварва и заобикаля цялата система за противоракетна отбрана".

Въпросите задаваше Мегън Кели.

Той окачестви като "отлично" провеждането на изпитанията.

"Някои от тях (оръжейните системи) все още се нуждаят от фини настройки и доработка. Други вече са доставени на войските и се намират в бойна готовност", съобщи руският президент.

Вчера в посланието си към Федералното събрание на Русия Путин обяви, че се разработват и изпитват най-новите системи на стратегическото въоръжение, създадени в отговор на оттеглянето на Вашингтон от Договора за ПРО и разполагането на тази система както на територията на САЩ, така и отвъд националните им граници. 

Свръхзвуковият "Кинжал" в действие

Сред тях е новата междуконтинентална балистична ракета "Сармат", свръхзвуковият комплекс "Кинжал", крилата ракета с ядрена енергоустановка, както и безпилотен подводен апарат, който може да бъде оборудван както с обикновени, така и с ядрени боеприпаси. Руският държавен глава подчерта, че растящата военна мощ на Русия е надеждна гаранция за мира на планетата, а всички дейности по укрепването на руските отбранителни способности се провеждат в рамките на действащите ограничения за контрол на въоръженията, отбелязва ТАСС.

Нова лазерна система, с която могат да се свалят и сателити

В интервюто за Ен Би Си Путин заяви, че средствата, които са били изразходени в САЩ за създаване на системи за ПРО, са били похарчени напразно, защото новото стратегическо въоръжение на Русия може да ги преодолее.

"Били са хвърлени на вятъра", каза той.

Путин заяви, че великите държави трябва да обединят усилия за защита от терористите.

Руският подводен дрон

Той посочва, че е предлагал на САЩ да работят заедно върху системи за ПРО, но получил отказ.

"Вместо да създават заплахи една за друга, великите държави трябва да обединят усилия за защита от терористите", каза Путин. 

Отговорът на САЩ

Министерството на отбраната на САЩ не е изненадано от твърденията на руския президент Владимир Путин, че Русия има нови ядрени оръжия, заяви говорителката на Пентагона Дейна Уайт, цитирана от Асошиейтед прес. Тя каза, че американските въоръжени сили са готови да отбраняват Съединените щати.

"Не сме изненадани от тези изявления. Американците трябва да са спокойни, че сме в пълна готовност", каза говорителката, цитирана от Ройтерс. Тя добави, че оръжията, за които говори Путин, се разработват отдавна и са взети предвид като фактор от американските военни.

Дейна Уайт каза пред журналисти в Пентагона, че противоракетната отбрана на САЩ не е изграждана заради Русия. САЩ неведнъж са подчертавали, че системите за противоракетна отбрана в Европа не са насочени против Москва, а за да отблъскват заплахи от Иран, Северна Корея и други злонамерени страни, добавя АП.

Белият дом също заяви, че отбранителните способности на САЩ "нямат равни и ще останат така и занапред", предаде Асошиейтед прес.

Руският президент Владимир Путин потвърди това, което правителството на САЩ знаеше през цялото време: че Русия в пряко нарушение на задълженията си по международни договори е разработвала в продължение на повече от десетилетие оръжейни системи, които водят до дестабилизация, заяви говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

По думите й президентът Доналд Тръмп осъзнава заплахите, пред които е изправена Америка. Америка ще модернизира ядрения си арсенал и ще направи така, че нашите способности да останат недостижими, заяви Сандърс.

И говорителка на Държавния департамент изрази съжаление, че като фон за речта на Путин е бил използван видеоклип с ядрена атака срещу САЩ.

"Не смятаме, че това е отговорно поведение", каза тя.

По думите й показаният анимиран видеозапис е потвърждение, че Русия в "пряко нарушение" на задълженията си по международни договори повече от десетилетие е създавала оръжейни системи, които водят до дестабилизация. Говорителката заяви, че САЩ от дълго време са знаели за това, но Русия отричала.

САЩ доставят на Украйна противотанкови ракети

Правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп даде одобрението си да бъдат продадени на Украйна противотанкови ракетни комплекси "Джевлин", предадоха агенциите, като се позоваха на Пентагона.

Цената на възможната продажба ще възлезе на 47 милиона долара.

"Системата "Джевлин" ще помогне на Украйна при изграждането на нейния дългосрочен отбранителен капацитет да защитава суверенитета и териториалната си цялост и така да задоволи изискванията на своята национална сигурност", заяви Министерството на отбраната на САЩ.

То допълва, че предложената продажба няма да промени военното равновесие в региона.

Американските противотанкови ракети

Този ход е сериозна ескалация по отношение на така наречената "смъртоносна" военна помощ (както наричат този тип военна помощ в САЩ) за Украйна.

Държавният департамент на САЩ - органът, от който зависи разрешаването на подобни продажби, е уведомил Конгреса, че възнамерява да одобри продажбата. Сега Конгресът разполага със срок от 30 дни да я блокира, но не се очаква да го направи. Конгресмени и от двете партии отдавна лобират пред правителството да осигури тези оръжия.

Решението беше оповестено същия ден, в който руският президент Владимир Путин обяви, че страната му е разработила нови ядрени оръжия, за които твърди, че не могат да бъдат прехванати от никой враг.

В уведомлението си до Конгреса Държавният департамент посочва, че възнамерява да продаде общо 37 комплекса с 210 ракети "Джевлин" американско производство. Ракетите ще дойдат от съществуващите запаси на армията на САЩ. 

Провал на преговорите

Русия и САЩ бяха планирали за следващите дни нов кръг двустранни преговори за стратегическата стабилност, но, съдейки по всичко, той се е провалил. Това заяви добре осведомен източник във Вашингтон, цитиран от ТАСС.

Според информацията на източника "за началото на март във Виена" са били планирани нови междуведомствени срещи на представители на Русия и САЩ, за да бъде обсъден целият спектър от въпроси на стратегическата стабилност, както и на двустранните отношения.

Тези преговори е трябвало да се проведат под председателството на руския заместник-министър на външните работи Сергей Рябков и заместник държавния секретар на САЩ по политическите въпроси Томас Шанън. Но, както заяви източникът, по всичко личи, че тези срещи няма да се състоят. (БТА)