"Въпреки натоварената ни програма в София, бях длъжен да дойда, защото българите помним доброто и не забравяме, че преди 15 години в Солун беше даден път на България и на Румъния към ЕС", каза премиерът Бойко Борисов при откриването на Третия Делфийски икономически форум в Гърция. 

Сега ние в София играем същата роля за страните от Западните Балкани, посочи Борисов. "Разбира се, тези държави трябва да извървят голям път и да изпълнят много критерии, допълни той. Нужна е обаче перспектива, най-вече за младите хора."

"В България външният дълг е 26-27 процента (от БВП, б.р.), имаме бюджетен излишък, както и голям фискален резерв, посочи българският премиер. Опитваме се да покажем, че една южна държава - бивш член Източния блок, може да бъде дисциплинирана и да изпълнява Маастрихтските критерии", допълни той.

Премиерът посочи, че не харесва термина Западни Балкани, защото Балканите са едни. В региона трябвало да се изгражда инфраструктура - пътища, жп и интернет трасета, каза Борисов, като даде пример с европейските транспортни коридори с номера 4, 8 и 10, както и газовите интерконекторни връзки между България и Гърция.

Борисов и еврокомисарят Димитрис Аврамополус разговаряха с участници във форума.

"Ако направим тази инфраструктура, Балканите ще са едно от най-конкурентоспособните места на света, заяви българският премиер.

Искаме да направим процеса необратим и от "барутен погреб" на Европа да направим Балканите спокойно място за живеене."

Той изтъкна значението на борбата с организираната престъпност, спазването на върховенството на закона.

"На срещи през последната дни виждаме подкрепа за инфраструктурните проекти от страна на Европейската банка за възстановяване и развитие, Световната банка и на Европейската инвестиционна банка. Финансирането на тези проекти обаче ще е хибридно - председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обеща един милиард евро за подготовката на тези проекти. Иначе ще има ръст на младежката безработица и "износ на мозъци", тук ще останат нискоквалифицирани хора, а популистките парти ще дойдат на власт", посочи премиерът.

Важни са и мерките срещу мигрантската вълна, защото хората от нашите страни се страхуват от нея, и то с основание, допълни той. Премиерът подчерта, че споразумението на ЕС с Турция за бежанците трябва да остане. "На 26 март във Варна ще се срещнем с президента на Турция Реджеп Ердоган и ще обсъдим охраната на границите", допълни още Борисов.