Лев Александрович Пономарьов е роден през 1941 г. Той е доктор на физико-математическите науки. Основава движението "Демократична Русия", което днес не съществува. В момента е изпълнителен директор на общоруското движение "За човешки права" и член на политическия съвет на опозиционното Обединено демократично движение "Солидарност". Той бе приятел и съратник на Борис Немцов, от чието убийство тези дни се навършиха три години.


- Лев Александрович, кой според вас е истинският убиец на Борис Немцов? Тези, които ги осъдиха, или други?

- Със сигурност не е Руслан Геремеев, когото последно обявиха за изпълнител и поръчител и когото още издирват. Лично аз смятам, че той не може да е поръчител. Убийството е поръчано на по-високо ниво. Да не говорим, че и следствието бе доста ограничено. Което навежда на мисълта, че и на него не е дадена възможност да си свърши работата. Президентът Владимир Путин не е разпитан, а би трябвало. Също и хора от обкръжението му.

Убийството на Немцов е поръчано от хора, заинтересовани да съхранят властта си, не искат нейната сменяемост. Тези, които искат Путин да бъде до безкрай президент. По мое мнение Немцов бе сред главните опоненти на властта от либералния спектър. Може би най-реалният. Социологическите проучвания показаха, че той не живее с миналото, а започва отново от нулата да гради новата си политическа кариера. Борис тръгна от Думата в Ярославъл. Такова нещо се случва много рядко. но неговата кариера пак тръгна нагоре. Той бе млад и амбициозен. Освен това успя да обедини либералното пространство. Аз и той сме участвали в много съвместни проекти. Заедно създадохме движението "Солидарност".

- Да не искате да кажете, че поръчител е самият Путин?

- Едва ли точно той би наредил такова нещо. Но със сигурност е човек от политическата върхушка на Русия. Име трудно мога да назова. Но съм убеден.

- Има ли днес според вас човек, който би могъл сериозно да се противопостави на Путин?

 - Ситуацията е такава, че търсене има. Но в либералния спектър е необходимо обединение. Там има много малки парти и движения. Така не става. Питатекой. Мисля, че не е задължително да бъде точно някой.

Навремето обединението "Демократична Русия", в което бях и аз, което постигна значителни успехи през 90-те г., нямаше един човек за лидер. Но имаше и търсене отдолу, от обществото. Малки групи се обединяваха помежду си, за да извършат необходимите политически преобразования. След това видяхме, ч Борис Елцин е наш естествен съюзник. И направихме обединение с него, макар той като че ли не съответстваше докрай на представата за демократ. Но съюзът бе успешен. Затова е най-важно да има обединение. И на това трябва да се помага. А кой ще бъде неговият реален лидер - тук може би не трябва да се избързва. Иначе може да се получи твърде тясно обединение и пак да се стигне до фрагментация на демократичното движение.

- Всички очакват победа на Путин на изборите на 18 март. Кой смятате, че ще бъде на второ място?

- По моя оценка Павел Грудинин (кандидатът на Комунистическата партия на Руската федерация - б.а.).

- А Ксения Собчак?

- Едва ли тя ще може да преодолее разстоянието, която я отделя според проучванията от Грудинин. Макар че ми се иска да е тя. Или Григорий Явлински. Естествено, аз съм привърженик на двамата либерални кандидати.

- Възможно ли е ново убийство в Русия, като това на Борис Немцов? Имам предвид някой популярен политик.

- Бих казал, че в Русия могат да бъдат извършени още поръчкови политически убийства. Напълно е очаквано това да се случи. Но не мисля, че жертва ще бъде някой от настоящите кандидат-президенти.