Има място за старите кучета! Даже за суперстарите. След очаквания с див възторг нов албум на Pink Floyd, го доказва и вокалистът на покъртителната прогресив рок група "Yes" Джон Андерсън. Дребничкият рус уелсец, наричан през 80-те години на миналия век Angel voice (Ангелогласния) заради специфичния си висок тембър, обяви пред kickstarter.com, че създава нова банда.

Новият проект на 69-годишния днес мистър Андерсън е плътно свързан с големия джаз цигулар - 71-годишния Жан-Люк Понти, който пък навремето работеше с Франк Запа, Джон МакЛафлин и Елтън Джон. Двамата още си търсят барабанист и басист, а групата засега няма име. За сметка на това Понти и Андерсън вече се трудят върху общата продукция и имат първите си ангажименти - бандата ще стартира на 20 септември със серия концерти в американския курорт Аспен, щата Колорадо. Репертоарът засега ще се състои предимно от известни парчета на Джон и Жан-Люк, но ще има и нов материал.

"Когато пея под звуците на цигулката на Жан-Люк Понти, чувствам особено вдъхновение. Планираме да направим голямо околосветско турне. За мен музиката е всичко. Музиката - това е Бог!", казва емоционално Андерсън.

Джон Андерсън има издадени 14 солови албума, 20 албума с "Yes" и 5 студийни албума с гръцкия композитор и пианист Вангелис Папатанасиу.

Новината за събирането на Джон и Жан-Люк е достатъчно радостна за поколението на интелигентните над 40-годишни граждани. За по-младите и още недокоснати от магията на прогресивния рок и фюжъна, предлагаме за настроение и зарибяване два клипа. Първият - на Джон Андерсън с Вангелис, вторият на Жан-Люк Понти с Франк Запа.

1. Jon & Vangelis - The Road:

2. Frank Zappa & Jean Luc Ponty