Динозаврите "Джудас Прийст" ще издадат Firepower  - новия си студиен албум, само след дни - на 9 март.

На първи февруари вече "изтече" аудио на титулната песен.

 

Първа обаче излезе Lightning Strike. И визията, и музиката са толкова "Джудас"! Затова и феновете на титаните от Уест Бромич я оцениха с милиони гледания.

 

Групата е в много сложна ситуация, след като бе съобщено, че Глен Типтън няма да може да изкара турнето, което ще мине и през Пловдив.

Той е диагностициран с болестта на Паркинсон отдавна.

На 15 февруари обаче дойде съобщението, че Типтън се оттегля от активна концертна дейност. Китаристът разкрива, че е бил диагностициран с нелечимото заболяване преди 10 години, но се е борил с него и е успявал да живее добре. В последно време обаче нещата са се усложнили.

Що за дует бяха Типтън и К. К. Доунинг може да си припомним от това видео...

 

Китаристът казва, че ще продължи да пише и да записва музика с групата, но не може да бъде на път с тях. И че за вече планираното турне на бандата те ще потърсят помощ от продуцента и китарист на Sabbat Анди Сийп.

Ето и пълното изявление на "Джудас Прийст":

“Преди десет години Glenn беше диагностициран с ранен стадий на Паркинсон. Той живееше живота си като чудесния хеви метъл китарист, какъвто винаги е бил, поддържайки своята дефиниция за стандарт и качество на изпълнението, което винаги е било изключително важно за него.

Сега Glenn може да изпълнява по-леките песни на групата, но предвид заболяването си и неговата прогресия, той иска да знаете, че няма да може да се появява на турнетата ни. Верен на духа на метала, че “шоуто трябва да продължи”, Glenn сам поиска Andy Sneap да развее флага на сцената от негово име.

“Искам всички да знаят, че е абсолютен приоритет групата да продължи турнетата си и че аз не напускам бандата – просто ролята ми в нея се променя. Не изключвам възможността, ако състоянието ми го позволява, да се появя отново на сцената и да опъна жиците. Надявам се скоро да мога да видя отново лицата на великолепните ни метъл маниаци от сцената.”

Rob, Richie, Ian и Scott казват: “За нас е привилегия да бъдем свидетели на решителността и непоклатимата отдаденост на Glenn към групата през годините. Той показа страст и самоувереност чрез писането, записването и студийните сесии с Priest – той е истински метъл герой! Не сме изненадани от настояването на Glenn да завършим обиколката с турнето “Firepower” и благодарим на Andy, че се присъедини към нас, за да изпълни желанието на Glenn. Както казва самият той, ние ще чакаме с нетърпение да се присъедини отново към нас, когато и да е и където и да е. Обичаме те, Glenn!”

Не стига това, ами след новината се разсърди другият от двуглавата китарна машина - К.К. Даунинг, който напусна групата още през 2011 г. Тогава той бе заменен от Ричи Фолкнър.

В свое изявление, цитирано от zrockradio.bg, Даунинг обяви, че е "в шок и недоумение", че не е поканен отново в "Джудас..."

“Трябва да кажа с дълбока тъга, че съм шокиран и в недоумение от факта, че не бях поканен да поема оригиналната си роля на китарист на Judas Priest. Независимо дали бих могъл да го направя или не, официално и по закон все още съм член на групата. Все пак, сега знам по-ясно от всякога, че съм постъпил правилно, като напуснах бандата. Очевидно е, че времето, прекарано в нея, и стойността ми от гледна точка на изграждане на креативното ни наследство, е подценявано от не един от членовете й."

Той продължи и с още един гаден намек: че познава Анди Снийп и е дълбоко убеден, че приносът му в новия албум "далеч надхвърля ролята на просто продуцент".

От намека, че не Глен Типтън е свирил 100 % партиите си в новия албум, пък освирепя самото Негово метъл величество Роб Халфорд. Той нарече думите на Доунинг 1000% лъжа, а самото му изявление, т.е. - намека за завръщане, "напълно излишно".

"Искам да кажа, че една от големите радости на Judas Priest е, че никога не сме си позволявали такива публични спорове. Лесно е да попаднеш в капана на социалните медии днес. Всички сме хора, имаме чувства и навика да ги изразяваме, без да се замислим, което може да се върна към теб като бумеранг по-късно...

... Исках да изясня този проблем, защото казаното в онова изявление ме засегна лично. Сега вече съм сигурен, че всеки по света е чул думите ми и е разбрал, че всичко, което чувате от Glenn във Firepower, е дело на неповторимия Glenn Tipton”, отсече Халфорд.

Даунинг се извини, че нямал това предвид, но както и да е... Бандата вероятно никога вече няма да е ето такава:

 

 

За да е още по-гадно, в края на януари бе съобщено, че на 16-и същия месец е починал на 69 г. Дейв Холанд. С името на барабаниста са свързани от албума British Steel (да, да - този с Breaking th Law), та чак до Ram It Down.

Какво остава, освен да пожелаем бързо изправяне на крака за ветераните.

А ето и нещо съвсем топло от предстоящия 18-и албум: