В България продължава да има случаи на антисемитизъм и вандализъм срещу джамии и места за молитва.

Това се казва в частта за страната ни в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ, посветен на състоянието на религиозните свободи по света. (Виж оригиналния текст за България ТУК.)

Редица религиозни организции у нас се оплакват, че българското правителство не гарантира последователно опазването на религиозните свободи.

Редица мюсюлмански водачи се жалват от тормоз от страна на силите за сигурност и твърдят, че те разпитват членове на тяхната общност. Преследваната цел била унижение и създаване на конфликт в мюсюлманската общност.

Членове на сектата "Свидетели на Йехова" се оплакват, че на 21 ноември 2013 г. в Кюстендил 20 полицаи нахлули на тяхно събиране и започнали проверка на документите, без да дадат никакво обяснение за действията си.

През цялата година в Пазарджик продължи съдебното дело срещу 13 имами, се казва още в доклада. От главното мюфтийство продължават да настояват, че подсъдимите са невинни и окачествиха преследването им като посегателство срещу религиозните свободи.

През октомври 2013 г. Областният съд в София поиска от прокуратурата да пренапише обвинението срещу шестима души. Това са както мюсюлмани, така и немюсюлмани, обвинени в хулиганство при нападението през май 2011 г. на протестиращи срещу мюсюлманската молитва в петък следобед пред софийската джамия. Според съда прокуратурата е извършила процедурни нарушения и те трябва да бъдат коригирани, преди да тръгне делото.

Някои малки политически партии споменават религията в противоречиви изявления по политически въпроси. Така например през октомври 2013 г. депутатката Магдалена Ташева от "Атака" нарече бежанците "частна мюсюлманска армия, обучена за терористични действия в лагери на турско-сирийската граница". Крйната националистическа партия ВМРО продължи да организира протести пред съда в Пазарджик срещу носенето на религиозни символи и пропагандата на исляма.

През май 2014 г. в отговор на жалбата на ученичка от 2012 г., че й забранили да стъпва в училище, докато не престане да носи забрадка, Комисията за защита от дискриминация постанови, че няма дискриминазция.

Кметството в град Гоце Делчев все още не е уважило молбата на мюсюлманската общност да бъде построена джамия. А градската управа в Кюстендил продължава да възпрепятства строителството на молитвен дом за "Свидетели на Йехова".

Общината в София бави разрешението за строежа на втора джамия в столицата, макар единствената да е толкова тясна, че в петък следобед вярващите да са принудени да се молят на тротоара.

Еврейската общност се оплаква от бездействието на правителството срещу актовете на омраза, най-вече при произнасянето на речи, както и от отказа на уеб администратори да изтриват коментари с антисемитско съдържание.

Същевременно в доклада се отбелязва, че за първи път българският парламент е изразил съжаление, че страната не е попречила на депортирането в лагерите на смъртта на над 11 000 евреи от териториите под българско управление по време на Втората световна война. Това стана през 2013 г., когато Народното събрание гласува единодушно декларация по повод 70 г. от спасяването на евреите у нас.