„В момента имаме европредседателство и трябва да се гордеем с това“, призова в студиото на БНТ тази сутрин зам.-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов.

Ние знаем защо БСП са против нашите приоритети за Западните Балкани – те не искат евроинтеграцията на този регион да се случи. В момента има внушение от Корнелия Нинова, че ГЕРБ казва, че през 2025 г. те със сигурност ще влязат в ЕС. Но трябва да подчертаем, че това е само ако покрият критериите - те трябва да извървят целия път, който ние извървяхме“, обясни Цветанов.

Вторият човек в ГЕРБ гостува в студиото минути след лидерката на БСП Корнелия Нинова.

БСП се дразни, защото нашите приоритети съвпаднаха с тези на САЩ, а те говорят за Русия“, каза още Цветанов.

Той призна, че БСП са „уникални“ и „магьосници“ в манипулирането на обществото.

Цветанов каза още, че Бойко Борисов не е знаел за сделката за ЧЕЗ, защото тя се подписва по чешкото законодателство и българското правителство няма отношение.

Имаше 8 участници, които участваха при купуването на ЧЕЗ сега. Това, което е станало накрая, е, че чешката страна е избрала Гинка и тази сделка се подписва по чешкото законодателство. Убеден съм, че премиерът не е знаел за тази сделка, защото тя не е по нашето законодателство и правителството няма никакво отношение. Това е частна сделка по международно право, но това, което ние можем да гарантираме, е, че цената ще се контролира. Тя няма да се увеличава от Гинка, както каза Корнелия Нинова. Но всеки се бори за някакъв електорат“, коментира Цветанов.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ продължи да спори задочно с напусналата по-рано студиото Нинова.

„Корнелия Нинова казва толкова неистини, че се чудя как е възможно политик от този ранг да има такова отношение. Трябва да е ясно, че електроразпределителните дружества нямат нищо общо с електропреносната мрежа и формирането на цената на тока. Неистина е и че годишно дивидентът на държавата от 33% от активите ЧЕЗ е бил около 50 млн. Парите, които са проведени еднократно през 2010-2011 г., са 41 млн. за десет години“.

По-рано пред Нова телевизия Делян Добрев представи малко по-различна картина за информираността на премиера.

„Службите са пращали доклади до Министерсия съвет и президентството как върви процесът между ЧЕЗ и кои са кандидатите за купувачи. Оказа се, че в един ранен етап те са знаели ценовите оферти на кандидатите”, обясни той.