В деня на изборите в Италия активистка на движението "Фемен" оголи гърдите си в избирателна секция пред бившия премиер Силвио Берлускони и изкрещя "Времето изтече", преди да бъде отведена от охраната, съобщи Ройтерс.

"Тя премина толкова бързо, че не успях да я видя", заяви с чувство за хумор Берлускони, който преди време беше замесен в секс скандали.

По-късно „Фемен“ обяви, че посланието от акцията е срещу сексуалната експлоатация на жени.

Бившият премиер заяви, че е притеснен за броя на чакащите пред секциите.

"Ще има опашки и тази вечер. Притеснявам се, че може да има случаи, в които някои хора да не успеят да гласуват", каза той.

И Берлускони, и лидерът на Движение "Пет звезди" Луиджи Ди Майо бяха принудени да чакат, за да упражнят правото си на глас.

Към 12 ч. местно време избирателната активност беше малко над 19 на сто. Опасенията са, че може изборите да завършат без ясен победител, отбелязва Ройтерс.
Антисистемните партии и консервативните движения, които често биват наричани популистки, имат шанс да спечелят две трети от гласовете и да повторят успеха на Доналд Тръмп в САЩ, който спечели президентския пост с подобна идеологическа платформа. Такова мнение изразява бившият съветник и главен стратег на Тръмп Стив Банън в интервю за италианския в. "Кориере дела сера", цитирано от ТАСС. Според него днешните избори в Италия са от ключово значение за глобалното популистко движение.