Лидерът на италианската Демократическа партия (ДП) Матео Ренци обяви тази вечер, че подава оставка поражението на произведените в неделя в страната парламентарни избори, предаде БТА.

Партията на премиера Рензи загуби недвусмислено изборите и затова той заявава "че очевидно при тези условия, че аз напускам ръководството на партията", цитиран от Франс прес. Бившият италиански премиер уточнява, че няма да се кандидатира на следващия конгрес на левоцентристката формация.

ДП не бива да влиза в следизборни споразумения с "екстремистки партии", призова 43-годишният Ренци. Той подчерта, че левоцентристката формация ще е в опозиция на следващото правителство.

При положение, че ДП остане в опозиция, това на практика прави невъзможно съставянето на управляваща коалиция без участието на популисткото Движение "Пет звезди", което спечели изборите, както и без участието на крайнодесни формации.  

Докато Ренци обяви, че няма да се споразумява с "екстремисти", бившият премиер Силвио Берлускони се е срещнал днес с лидера на евроскептичната, антиимигрантска партия "Лига" Матео Салвини, предаде БТА. Според информацията лидерът на "Форца Италия" е потвърдил готовността си за съставяне на управляваща десноцентристка коалиция.

Самият Берлускони няма право да заема изборен пост заради присъда. Той е приел Салвини във вилата си в Аркоре в северната част на страната.

Десноцентристкият съюз, в който влизат Лигата, консервативната партия "Форца Италия" на Берлускони и още две по-малки формации, получи най-много гласове на произведените вчера парламентарни избори в Италия. Четирите партии имаха предварително споразумение премиера да излъчи онази от тях, която има най-висок резултат. Очакваше се това да е "Форца Италия", която да номинира председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, но тя бе изпреварена от Лигата на Салвини.

Очертават се сложни преговори за управление, защото, както е известно, най-много гласове на изборите в неделя получи популисткото Движение "Пет звезди", което изрази готовност да формира правителство и да преговаря с други политически сили.