Докторът Иван Димитров от Пловдив е наблюдавал половин час крадеца Жоро Джевизов, преди да слезе със заредено оръжие и да изпразни по него цял пълнител на незаконно притежавания си пистолет "Валтер". 

После е повикал един приятел, който е дошъл да заличат следите, и друг – да укрие оръжието. Не е откликнал на настоятелните призиви на близки да се обади на 112 или на полицията.

Плъха в затвора. Снимка Стопкадър

Нещо повече, докторът е гонил и застрелял Плъха извън гаража, който рецидивистът опитал да обере. Няма никакви данни ромът да е достъпвал жилището, което е на втория етаж. А пък изнесеното, че жената и двете деца са били в жилището, не отговаря на истината, защото те поначало живеят в с. Крумово.

Плъха "като специалист" е носил най-простите пособия за кражба - отвертка и нож, но те и двете са си намерени в дрехите му.

Това съобщиха на брифинг от Окръжна прокуратура - Пловдив, след като масови протести настояват за освобождаване на Димитров дори от предварителен арест.

"Аз не съм мишка и колегите ми не са мишки - каза възмутен наблюдаващият прокурор Георги Пенев. - 

Т. нар. доктор, който в момента е национален герой, е извършил престъпление по чл. 119 (убийство, извършено при превишаване пределите на неизбежната отбрана, б.р.) във връзка със 115 (умишлено убийство, б.р.). Освен това ще му бъде повдигнато обвинение за незаконно притежание на патроните и пистолета, с който е убил Плъха.

Въз основа на двете обвинения ще бъде изменена мярката му от задържане под стража в подписка, но не под влияние на уличните протести", довърши Шопов (по-късно през деня докторът бе пуснат със споменатата най-лека мярка за неотклонение, б.р.)

Окръжният прокурор Румен Попов също каза, че "върху фактите са се упражнявали какви ли не политици, колеги и ваши колеги", т. е. юристи и журналисти.

"Твърдеше се, че крадецът - пострадалият, който действително е крадец, е влязал в дома на обвиняемия, в жилището.

Твърдеше се, че с него е имало съучастник, твърдеше се, че са били вътре съпругата и двете деца.

Твърдеше се, че огнестрелното оръжие е било притежание на самия крадец и/или на неговия съучастник", изреди Попов.

Той обяви, че процесуално-следствените действия освен от наблюдаващия прокурор са ръководени и от зам. окръжния Галин Гавраилов.

Попов изреди фактите: че съпругата и децата са били в Крумово, че не е имало какъвто и да било съучастник, че опитът за кражба е в гараж, намиращ се в двора на кооперацията, и е извършен само от Джевизов. След произвеждането на изстрелите е имало гонитба между обвиняемия и крадеца.

"При така изнесената фактология категорично е установено, че изстрелите и последвалият настъпил сблъсък между обвиняемия и проникналия в гаража са възпроизведени и сблъсъкът е настъпил в двора на кооперацията.

След като е проникнал в гаража, поне около 30 минути извършването на подготовката на кражбата е наблюдавано от самия обвиняем, без  да бъде съобщено от него на когото и да било.

След това същият с незаконно притежаван валтер, предварително зареден, слиза, за да преустанови започналата кажба. При излизането и побягването от страна на крадеца настъпва сблъсък, при който докторът е възпроизвел един изстрел, за да възпре действията му.

След това Жоро Плъха е бягал и е хвърлял по него различни предмети, каза още прокурор Попов.

Лекарят на 3 пъти е променил версията си какви са били предметите: метална тръба, табела и на третия път казал - нож. Той пък после е открит в дома на доктора и не е бил притежание на крадеца.

"Според лелята на доктора и приятеля му обвиняемият е съобщил, че първо е бил нападнат с тръба, захвърлена по крака му, докато Плъха е бягал. Втори път – че е хвърлена метална табела, и трети път - че може и да е нападнат с нож, който е собственост на самия обвиняем.

След прострелването до изпразване на целия пълнител на валтера крадецът успява да избяга дотам, където е намерен и починал, вследствие на една рана. Изстрелът е отгоре надолу и е попаднал отпред."

Удивителни са действията на д-р Димитров след станалото. Той звъни на приятел и го моли за помощ: заличаване, доколкото е възможно, на следите на местопрестъплението, събиране на гилзи, събиране на кръв и заличаване на всякави следи, без да се обадят на 112, уточни прокурорът.

Докторът е направил пълни самопризнания, че е захвърлил и укрил огнестрелното оръжие, което притежава незаконно. Както и как и по какъв начин се е сдобил с него.

"След като с приятеля му почистват, доколкото могат, местопрестъплението, след това има второ обаждане към лице, което няма да бъде съобщавано. Същият укрива огнестрелното оръжие. И лелята, и приятелят, който му помага след изстрелите – изрично молят доктора да се обадят на 112 или на полицията да съобщят. Следва категоричен отказ.

След намирането на трупа – без каквото и да било съдействие, се достига до информация, че вероятно той е извършителят на това престъпление, каза още шефът на Окръжната прокуратура.

При дадената му възможност за обяснения докторът е казал, че не знае за какво става въпрос. А при претърсването у тях са открити и други незаконни боеприпаси.

Що се касае до действията на Плъха, действително от него е нанесена прорезна рана в областта на глезена с неустановен предмет – дали е тръба, дали е табела, дали е ножът на обвиняемия, това тепърва ще се установи.

"Типично за един рецидивист, е бил въоръжен с необходимите приспособления за извършване на кражба – отвертка и нож, който е характерен и типичен за него. И двете са си открити в дрехите на убития, без да са били извадени", уточни Попов.

При тези факти прокуратурата е поставена в положение да отговаря на въпроси защо е бил задържан дори за 72 часа обвиняемият - каза той. - При тези престъпления - защото незаконното притежаване на огнестрелно оръжие е също престъпление - е необходимо да се извършат редица действия, да се съберат доказателства и тогава да говорим", каза прокурорът.

А дали има неизбежна отбрана, ще се изясни в хода на предстоящото дело, заяви Попов и напомни, че и той като прокурор не харесва някои закони, но не те ги творят.

"Прокуратурата никога не се е крила. Не сме длъжни и нямаме никакво основание в рамките на 24 часа да кажем как се развива едно разследване и да бъдете (медиите, б.р.) включени. Но не можем и да търпим и упреците. Хората имат право да протестират, но първо според мен трябваше да бъдем чути - заяви той.

"Дежурният прокурор няма право по закон да освобождава по което и да е дело, по което не е наблюдаващ, да извършва каквито и да е действия и да се среща с протестиращи“, допълни и Попов.