"Темата е много чувствителна. Започвам да се замислям за 3 март като национален празник. Какъв е този национален ден, ако ще разделя българското общество."

Така президентът (1997-2002) Петър Стоянов отговори в сутрешния блок на БНТ на въпроси за създалото се напрежение около честването на 140-ата годишнина от освобождението на България. На националния празник 3 март в София бе московският и руски патриарх Кирил, който отслужи литургия с българския патриах Неофит, участва в събитията на връх Шипка, бе приет от президента Румен Радев и от премиера Бойко Борисов. На тръгване от България Кирил заяви, че е "огорчен" заради отдаването на почит и към бойци от други нации, участвали в освобождението.

При отчет на посещението ден по-късно в Московската патриаршия се появиха интерпретации от руската страна, че в България се правел опит да се омаловажи ролята на Русия, а България я била "предавала" 2 пъти.

[[nid:65042]]

Петър Стоянов обясни, че до мислите за 3 март са го навели именно противоположните коментари от последните дни. Той добави, че отношението на българите към Русия не може да бъде променено и в това няма нищо лошо. Но продължи: 

"Дали ние дължим благодарност на румънци, литовци, финландци и украинци - мисля, че е наш въпрос. Колкото и малък да е бил техният принос, ние сме длъжни да изразим своята благодарност".

Бившият държавен глава отказа да коментира "политическото", както го определи, изказване на патриарх Кирил. И заяви:

"Отношенията между българския и руския народ са нещо различно от правенето на реална политика".

Петър Стоянов не коментира по същество случая със задържания за убийството на крадец лекар в Пловдив, защото "е чувствителен" и "опира повече до юридическите параметри на това, което се нарича неизбежна самоотбрана"

"И корупцията, и недъзите в съдебната система, и битовата престъпност - всичко това са следствия от националната деморализация в България. Не можем да виним и изискваме само от институциите, забравихме за ролята на семейството, църквата и училището", заключи още президентът (1997-2002) Стоянов.