По странна ирония на съдбата, за втора поредна година в битката за голямата слава и големите пари, един срещу друг се изправят клубове от България и Сърбия. Не по ирония на съдбата обаче, тези два тима - „Лудогорец” и „Партизан”, могат да бъдат поставени в графата „останки от някогашно футболно величие”. Защото бяха времена, когато представители на Балканския полуостров и най-вече тези на Югославия и България, бяха сред най-добрите клубове на Стария континент. И целта им бе не да минат през ситото на предварителните елиминации, а да играят на полуфинали и да печелят купи. 

В последните повече от 20 години нещата се промениха и от това в огромна степен страда футболът по нашите места. Преди седмица Сърбия загуби и трите си отбора в Лига Европа, същото сполетя България. Сега „Лудогорец” и „Партизан” трябва да спасяват и малкото останала чест. По подобие на едни други мачове между отбори от Острова, помпозно наричани „Битката за Британия”, в следващата седмица „орлите” от Разград и „гробарите” от Белград ще трябва да поддържат мита, че на Балканския полуостров все още се играе добър футбол. Това обаче е само видимата, по-незначителна страна на този епичен сблъсък. По-значимото в тези двубои е противоборството на два коренно различни футболни подхода. 

Българския, основан само на парите

срещу сръбския, уповаващ се на самородния талант. „Лудогорец” и „Партизан” са двете диаметрални крайности в подхода към съвременната ситуация в любимата игра. Преди четири години в Разград създадоха футболен модел на базата на привличането на голям брой чужденци и допълваща част от опитни български футболисти. Амалгамата се оказа изключително успешна, най-вече заради уникалната философия на треньора Ивайло Петев.

За нула време Петев превърна отбора си в истинска машина за голове и победи. И най-вече за красив футбол. За всички странични наблюдатели обаче е ясно, че всичко това става с много пари. Проектът „Лудогорец” е символ на много, много пари. А успехите само легитимират модела.

"Лудогорец" - "Партизан" обещава да е доста напрегнат сблъсък

В „Партизан” правят нещо много по-различно.

Те не харчат пари, а ги печелят!

Друг е въпросът защо при толкова сериозни постъпления, славният тим с адрес „Хюмска 1”, Белград, е в перманентна криза. Сега дори е без президент, защото последният такъв влезе в затвора. За последните 10 години „Партизан” направи две неща - влезе два пъти в групите на Шампионска лига и продаде една дузина свои футболисти на големи клубове. От Лигата прибра около 20 милиона швейцарски франка, от продажби на играчи - поне пет пъти повече. И сега след мачовете с „Лудогорец” „черно-белите” са готови да направят поне един голям трансфер на свой обещаващ талант. И предвид репутацията на сръбските футболисти, първоначалното наддаване ще стартира от 5 милиона евро и нагоре.

 За разлика от „Партизан”, „Лудогорец” не продава изявените си играчи, а тази политика ние, журналистите, я наричаме "надграждане". „Зелените” от Разград постоянно придобиват нови футболисти с цел засилване на мощта и възможностите на отбора. Лудогорец” не привлича „издухани флигорни”, които пристигат в България за "последно десет" от футбола, както е при другите. Политиката на българския шампион може да се постави под един знаменател - качество. Всеки нов футболист доказва, че е качествен, защото иначе не би паснал към стила на тима. Това е и причината „Лудогорец” да е отбор в оптимална футболна възраст - повечето играчи са в зенита на възможностите си.

При „Партизан” е коренно различно. Всяка година в тима се интегрират по няколко млади момчета от школата, считана за една от най-добрите в Европа. За да им пазят страх, около тях се подвизават други няколко стари и опитни играчи, преминали през дълъг гурбет в чужбина. Спорадично може да се появи някой чужденец, но той е само за цвят. Така „Партизан” е превърнат от години във фабрика за правене на пари.

"Лудогорец" отново се надява на паметни европейски нощи,
а Роман Безяк ще е основното оръжие срещу "Партизан" 

А този непрекъснат кръговрат стопира надеждата за възраждане на славното минало. Защото каквото и да си говорим, „Партизан” е велик клуб, дори и само на базата на финала си в КЕШ отпреди 45 години. По обясними причини 70-годишният тим е легенда не само за Югославия и Сърбия, но и за света. Достатъчно е едно посещение на митичния му стадион, за да се убеди човек каква институция е „Партизан”. И каква подкрепа има от невероятната си публика.

При „Лудогорец” факторът история е непознато понятие. Преди години таванът им бе постоянното членство в Северната „ Б” РФГ. Днес е най-силния български отбор, а мечтите - след рейда в Европа, са за нещо още по-голямо. Влизане в групите на Шампионска лига. Сега ще пробват трети път.

Ако българският първенец елиминира „Партизан”

отива на плейоф за влизане в Лигата на мечтите. През миналата година извади късата клечка с непреодолимия „Базел”, сега може да се надява шансовете да бъдат изравнени. "Лудогорец" обаче може да спре неочаквано на белградската гара. Фактът, че миналата година отборът на Стойчо Стоев спечели битката за Балканите, не означава, че ще стане и сега. Макар и ситуацията при сърбите да е доста сходна. „Лудогорец” започва новия сезон както преди година - със сериозни проблеми по отношение на резултатите. И отново живее с надеждата преломният момент да дойде точно срещу „Партизан”.

Проблемите в Разград обаче не са като при останалите, несъстоятелни български отбори.  Част от ситуацията е продиктувана от обективни дадености. Това, което толкова много ни впечатли в европейската им приказка, бе и въпрос на планиране. Което означава, че отборът достига максимална форма не в началото на сезона, а в най-важната му фаза. Срещу „Партизан” „зелените” ще играят с 60-70 процента от капацитета си, който планират да постигнат за следващите мачове. Дали обаче ще има такива!?

Силните страни, които правят българския тим фаворит, са игровите компоненти. „Лудогорец” е стабилен отбор с ясно изразена тактика и стратегия. Играта е подчинена на постоянния контрол върху движението на топката, както при притежанието, така и при отнемането ѝ. „Лудогорец” има достатъчно идеи как да стигне до положение за гол. Динамиката също е в плюс за „орлите”.

Може би единственото наистина обезпокоително обстоятелство ден преди първия мач са контузиите. И най-вече отсъствието на ключова фигура като Козмин Моци. Румънецът е стълб в отбраната и липсата му може да се окаже фатална. 

„Партизан” също има проблеми

Но те са генерални. Там ще отсъства младата надежда Данило Пантич, но това не е от решаващо значение. В първия си мач срещу непретенциозния „Торшавн” от Фарьорските о-ви, сърбите бяха много слаби като отбор. И няма как да е иначе, треньорът Марко Николич тепърва изгражда отборна физиономия. Срещу „Лудогорец” някогашният европейски колос отново ще е в "насипно състояние" и акцентът ще падне повече върху желанието и индивидуални качества, отколкото върху отборната игра.

За разлика от „Лудогорец”, „Партизан” няма далечен хоризонт. Максималните очаквания към него са да влезе отново в групите на Шампионска лига. Ако постигне това, отново ще бъде класически аутсайдер с шест загуби и голова разлика 1:20. Това са реалностите за „гробарите”. Те могат единствено да се надяват, че младият треньор - 35-годишният Марко Николич, ще повтори постижението на Александър Станоевич отпреди три години. Вече вървят сравнения между двамата в Белград.

Според някои наблюдатели "Партизан" е по-силен от миналата
година, не и за други. Истината скоро ще се разбере

Иначе като отделни играчи, „Партизан” изглежда респектиращо. В отбора са трима славни ветерани - Саша Илич, Никола Дринчич и Данко Лазович. През лятото защитата бе подсилена от словенеца Бранко Илич, който фигурираше като сигурно попълнение в осуетената селекция на „Ботев” (Пловдив). Големи са очакванията към младата надежда Андрия Живкович, който бе отзован от европейското първенство за юноши до 19 г., при това ден преди спечеления драматично мач срещу България (1:0). А "Партизан" си го взе с аргумента, че е необходим за мачовете с "Лудогорец". Точно срещу нашия тим се контузи Пантич.

Брашанац и Нинкович също са на сергията и „Партизан” се надява да ги продаде за милиони. Всичко това е дало основание на познатия у нас Миодраг Йешич да определи сегашния „Партизан” за много по-силен от този, който гледахме преди година. Йешич изравнява шансовете на „Лудогорец” и „Партизан”, но не отчита факторът класа. А той е изцяло в полза на българския шампион.