Руските тролове са използвали и платформата Reddit за разпространяване на пропаганда преди президентските избори в САЩ през 2016 г. Това признаха от компанията след разкрития, направени от сайта “Дейли бийст“.

Съоснователят на Reddit Стив Хъфмън заяви, че са премахнати неколкостотин акаунта, за които се предполага, че разпространяват проруска пропаганда. Той обаче отбелязва, че за успеха на пропагандните тактики ключова роля имат американците, които споделят публикациите на троловете.

“Най-големият риск е нашата собствена невъзможност да различаваме реалността от измислиците“, казва Хъфмън. “Зависи от нас – потребителите на социалните мрежи, гражданите, журналистите – да се справим с този проблем.“

Публикациите, разпространявани от руските тролове в Reddit, не са били в подкрепа на нито един от кандидатите за президент. Целта им е била по-скоро да предизвикат разделение сред американското общество, пише „Дейли бийст“.

Подобни заключения могат да се извадят и от рекламни кампании в Twitter и Facebook, които са разпространявани с руско финансиране. Представители на компаниите бяха разпитвани от комисията в Сената, която разследва руската намеса в американските избори. Очаква се след признанията на ръководството на Reddit представители на фирмата също да бъдат повикани за разпит, пише „Вашингтон пост“.