На фона на нестихващите протести заради решението на правителството да измени плана за управление на Национален парк "Пирин", на фона на стартиращата проверка на прокуратурата за дейността на концесионера на ски зоната в Банско "Юлен" АД правителството се готви да внесе за ново обсъждане измененията в договора с "Юлен" за стопанисване на курорта, който договор предизвика в края на миналата година разнобой между премиера Бойко Борисов и вицепремиера Валери Симеонов.

По думите на самия Симеонов "по поръчение на г-н Борисов до няколко дни вкарваме промяната", която трябва да се разгледа отново на заседание на Министерския съвет. Симеонов даде тази заявка днес пред БНТ, а по-късно потвърди това намерение и пред Клуб Z.

Днес стана ясно, че по сигнал на "Зелените" държавното обвинение ще прави проверка има ли допуснати нарушения на действащото законодателство при сключване и изпълнение на договора за отдаване на концесия на територия в Национален парк "Пирин". Иска се извършване на проверка за действителния собственик на концесионера "Юлен" АД, както и установяване на нарушения от страна на този концесионер, свързани основно с ползването на площи, значително надвишаващи размера на концесионната територия по договор, и с наличието на обекти на трети лица там, обясниха от прокуратурата. Такава проверка държавното обвинение вече е правило, но заради изтеклата давност остана само на ниво констатации за открити нарушения.

Поставят се и въпроси относно разрешения за ново строителство, издадени на концесионера, но попадащи извън зоната на територията по договор, както и относно свързаност между "Юлен" АД и федерацията по ски с оглед получаване и разходване от същата на средства от държавния бюджет.

На този фон кабинетът отново се готви да внесе промените в договора с "Юлен". Припомняме, че в началото на декември м.г. като извънредна точка в дневния ред на правителственото заседание се появи предложение за изменение на концесионния договор, подписан през далечната 2001 г. Проектоанексът обаче изтече към медиите предната вечер и веднага предизвика брожения сред екозащитниците. Дружеството ще се сдобие с в пъти по-голяма концесионна площ и право да изгражда обекти върху нея, като срещу това ще плаща малко по-висока такса от сегашната, атакуваха те проекта, с който Клуб Z разполага.

"Увеличават площта, която може да се сече и застроява от Национален парк "Пирин", десетократно - от 99,5 ха на близо 1000 ха, и се надяват да увеличат концесионното плащане от 270 хиляди на 350 хиляди лева на година, или с 30%. Ограбването на изключителната държавна собственост продължава с бесни темпове", коментира екологът Тома Белев.

Белев визира онази част от проекторешението, в която се определят границите на концесията - ски зоната, определена с устройствения план от 2001 г., и актуализацията на плана от 2005 г. (ЧАТУП), включващ и "Църна Могила" над Банско. "ЧАТУП е много повече от буферната зона", посочват природозащитниците.

За лифта на "Църна Могила" имаме предупреждение от ЮНЕСКО, че "ако бъде осъществено допълнително развитие на ски съоръжения, ски писти или асоциирана инфраструктура, това ще бъде основание за включването му в списъка на Световното наследство в опасност". 

Изменението на концесиония договор с "Юлен" се налага, защото той е морално остарял, не съответства на действащото законодателство, дадоха заявка Симеонов и екоминистърът Нено Димов в края на ноември, когато след кръгла маса по въпроса "Банско" обявиха, че правителството ще даде зелена светлина за изграждането на втори лифт в курорта.

Борисов преди, Борисов сега

След като проектоизменението в договора с "Юлен" изтече, на следващия ден по време на заседанието премиерът Борисов оттегли точката с аргумента, че трябва да бъде подложена на обществено обсъждане и не бива да минава преди измененията в плана за "Пирин" (които минаха в края на декември м.г.). Така Борисов влезе в колизия със Симеонов. Допълнителен аргумент бе, че тя трябва да бъде отложена, докато не влязат в сила новите правила за концесиите от 1 януари 2018 г.

За договора не се споменаваше до днес - до тв изявата на вицепремиера. Текстовете отново не са качени за обществено обсъждане и затова е малко изненадващо, че влизат "по поръчение" на министър-председателя, който иначе настояваше за публичност по тази чувствителна за обществото тема.

Пред Клуб Z Симеонов коментира:

"Има промени спрямо старите предложения, които са съобразени с новите правила за концесиониране. Всичко е съобразено и със Закона за устройство на територията, с опазването на защитените територии, за да се разрешат новите спортни съоръжения. Анекс към договор няма защо да се качва за обществено обсъждане. Когато има инвестиционно намерение, тогава всичко по процедурите около него се публикува за такова."

Симеонов обаче не каза какви са новите моменти спрямо старото предложение, защото нямал текста пред себе си. По думите му всичко се прави само заради т.нар. втори лифт в Банско, какъвто "Юлен" твърди, че иска да изгражда, но все още е на етап уведомяване на екоминистерството и спускане на идеен проект до определени медии.

Междувременно продължава и сагата с питането кой е реалният собственик на акционерното дружество, след като е ясно, че номиналният е кипърският гражданин Георгиус Георгиу. На запитване по закона за достъп до обществена информация от Министерския съвет отвърнаха, че нямат информация и препратиха към Агенцията по вписванията. В същото време в последното си телевизионно интервю премиерът Бойко Борисов посочи Цеко Минев като собственик. Минев е и собственик на Първа инвестиционна банка и председател на Българската федерация по ски. От ПИБ отрекоха още на следващия ден след интервюто.