Европейската комисия вече има готов списък на на стоки, произведени в САЩ, които да бъдат обложени, ако Вашингтон наистина наложи допълнителни мита на внасяните от ЕС алуминий и стомана.

Мерките, обявени от президента на САЩ Доналд Тръмп, биха засегнали целия свят, заяви еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом. Тя настоя за ЕС да бъде направено изключение. 

"Ако бъде приложено, подобно решение би засегнало много работни места в ЕС, ще отговорим твърдо и съразмерно, по правилата на Световната търговска организация", посочи Малмстрьом.

Според нея е несправедливо САЩ да се позовават на защитата на националната си сигурност, когато обявяват новите си мерки. Малмстрьом коментира, че не може приятели и партньори, особено съюзници в НАТО, да бъдат възприемани като заплаха един за друг. Според нея Тръмп възнамерява да наложи новите мита в следващите дни. САЩ са готови да въведат мито 25% върху вноса на стомана и 10 % върху вноса на алуминий.

ЕС изразява готовност да предприеме незабавни и твърди мерки, като обложи храни, напитки и други изделия, произведени в САЩ. Успоредно с това ЕС е в преговори със свои партньори за налагането на ответни мерки по правилата на СТО.