"Ювентус", финалист от миналогодишното издание на Шампионската лига, е на четвъртфинал след истинска лекция, която изнесе на "Тотнъм" на "Уембли" - 2:1 и общ резултат 4:3.

Развръзката и на двете срещи беше интересна - Юве поведе с 2:0 в Торино, но "шпорите" стигнаха до равенство. На реванша ролите се размениха, този път "Старата госпожа" догонваше, за да ликува накрая. А грандът беше поставен в тежка ситуация с гола на "Тотнъм" за 1:0.

Английският тим започна по-добре и взе да застрашава Буфон още от първите минути. Хари Кейн дори преодоля легендата, но стреля в аут от малък ъгъл.

В 17-ата "Ювентус" можеше да получи дузпа, но съдията остана безмълвен при нарушение на Вертонген срещу Дъглас Коста в наказателното поле на лондончани.

В 39-ата Сон Хюн Мин даде преднина на "Тотнъм", след като топката рикошира, но все пак влезе в мрежата - 1:0.

Юве не спря да се бори след почивката. И нанесе бърз двоен удар. В 64-ата Гонсало Игуаин изравни, след като дебнеше зад защитата на домакините. След три минути "Ювентус" вече водеше в резултата. Пауло Дибала беше изведен очи в очи с вратаря Юго Лорис и вкара зрелищно за 2:1.

"Тотнъм" натисна, но "Ювентус" се справи отлично в защита, а веднъж имаше и късмет. Това стана в 90-ата минута, когато Хари Кейн стреля с глава, топката срещна гредата и се разходи по голлинията, преди да бъде изчистена.

В крайна сметка италианският шампион продължава, а все още неопитният в турнира "Тотнъм" продължава само във Висшата лига на турнира за купата на Футболната асоциация на Англия.

Снощи един британски тим все пак се класира напред в Шампионската лига - "Манчестър Сити", макар и след загуба. "Гражданите" паднаха с 1:2 от "Базел" у дома, но са в топ 8 заради 4:0 от първата среща.

Пеп Гуардиола пусна в игра резерви и млади футболисти. Габриел Жесус откри за Сити в 8-ата минута. "Базел" обаче реши да направи отпадането си подобаващо и стигна до обрат с попадения на Елиунуси в 17-ата и Ланг в 71-ата.

Още 4 осминафинала се играят другата седмица, а в днес са мачовете от втората елиминационна фаза на Лига Европа.