Вагнèрите, както наричат наемниците от руската Частна военна компания (ЧВК) на Вагнер, са подложени на скотско отношение, но получават нелоши пари.

Това разказаха пред радио "Свобода" при условие за анонимност трима представители на командването на тази бойна единица. Името й нашумя, след като на 7 февруари нейни бойци бяха убити при американски въздушен удар в Сирия. Според различни съобщения руските жертви са от няколко десетки през 200, до 600.

Една част от разказаното пред радио "Свобода" е било публикувано по-рано в други медии, друга е потвърдена от достоверни източници. А някои данни медията засега не е успяла да провери.

ЧВК на Вагнер е създадена в Сирия още през 2013 г., разказват събеседниците на "Свобода". Руските граждани Вадим Гусев и Евгений Сидоров, работещи тогава в друга ЧВК - Moran Security Group, регистрирали в Хонконг ЧВК "Славянски корпус". През същата година 257 бойци от новосъздадената компания заминали за Сирия, за да охраняват петролни находища и тръбопроводи. На практика обаче те се включили в гражданската война на страната на войските на Башар Асад. "Славянски корпус" понесъл сериозни загуби - до 90 на сто от личния състав.

При завръщането в Русия оцелелите наемници били разпитани. А Гусев и Сидоров получили по 3 години затвор. Според действащото и до днес руско законодателство ЧВК са нелегални и участието в тях се наказва със затвор до 7 години.

Ръководството на страната обаче харесало идеята да има такива компании, твърдят командирите. И докато Гусев и Сидеров излежавали присъдите си, о.р. подполковник Дмитрий Уткин и други командири започнали да създават бригади за войната в Украйна. Това ставало с подкрепата на спецслужбите и Министерството на отбраната в Москва. Един от нахлулите в Украйна отряди бил този на Уткин. Скоро започнали да го наричат "Вагнер", по прякора на командира.

"Вагнер въобще е твърд човек, не е лигав - споделя един от събеседниците на радио "Свобода". - Дойде на позициите край Палмира в Сирия, съблече се, на ръката има татуирана германска свастика. Той е родноверец."

Родноверието е съвременно религиозно течение в някои славяноезични държави. То се основава на вярата, че възстановява древната славянска религия.

Интервюираният уточнява, че не е правилно да се говори за ЧВК на Вагнер. Такава единица юридически не съществува. Уткин не е ръководител на компанията, а само командир на бригадата.

Подп. Дмитрий Уткин-Вагнер.

"Геолозите"

Бойците, командвани от Уткин-Вагнер, действат в Сирия от 2015 г. В момента в арабската република има няколко ЧВК с руски наемници. Само групата на Вагнер обаче изпълнява истински бойни задачи. Според интервюираните от "Свобода" командири в момента тя наброява 2000 души (по други сведения те са 4000). Към Вагнер е прикрепен и 300-членният отряд "Карпати", в който влизат предимно казаци с украинско гражданство. Понякога идват и групи от руските спецчасти. Според събеседниците на радиото на страната на войските на Асад в Сирия служат до 8000 руски граждани.

Наемниците сключват формални договори, че заминават за Сирия на геоложки проучвания да работят в нефтокомбинати. Уговорката обаче е, че ще им се наложи да работят в район на бойни действия и че ще трябва да бъдат готови да използват оръжие, което им се връчва при пристигането.

Новобранците са събирани на военен полигон в село Молкино, близо до Краснодар в Южна Русия. Вземат почти всички, без кой знае колко задълбочено да проверяват здравословното им състояние. Важното е да имат навършени 25 години и да нямат проблеми със закона. Проверяват ги с детектор на лъжата дали са работили за спецслужбите, за криминално минало, за сътрудничество с конкурентни организации. Следва разговор с психолог, който изяснява дали бъдещият воин ще може да убива, или ще поиска да се върне у дома още щом пристигне на място.

В Сирия категорично отказват да пращат чеченци.

"Виждал съм ги как воюват в Сирия. Ако един истински джигит види, че може да включи на задна скорост и никой няма да разбере в родното му село, той я включва", разказва един от анонимните командири.

До 1 милион рубли месечно

Бойните си задачи вагнèрите получават от сирийското командване. Работата се върши в координация с руските въздушно-космически сили. Настъпленията се извършват по класическата схема - първо авиация и артилерия "обработват" набелязания район, а след това го щурмуват бойците от ЧВК.

Всъщност компанията на Вагнер не води пълноценни бойни действия в арабската република. Тя разширява зоните на влияние, взема под контрол територии - предимно петролни и газови находища - и ги охранява.

Парите за свършената работа се плащат от Дамаск. Всички въпроси са решавани чрез "Евро Полис" ООД. Тя е собственост на олигарха Евгений Пригожин, известен като "готвача на Путин". Заплатите се получават при завръщането в Русия - без забавяне и съвсем честно. Пари се дават за толкова време, колкото човек е служил в Сирия.

Редник от ЧВК на Вагнер получава месечно 150 000 рубли (2123 евро). Допълнително се полага премия от почти 100 процента. За тримесечна командировка в Сирия човек може да спечели до 1 милион рубли (14 158 евро). За същия период командир на рота може да заработи до 3 милиона рубли (42 488 евро).

Боец от украинския отряд "Карпати" обаче получава тройно по-малко от руските си колеги. До 2016 г. парите можело да се превеждат на близки, посочени от наемниците. ОТ две години насам обаче те са давани само лично.

Ако боецът загине, роднините му получават 3 милиона рубли (42 488 евро).

Раняванията се заплащат според степента - 30 000 рубли (424 еро) за леко раняване, 50 000 рубли (708 евро) за средно и до 180 000 рубли (2550 евро) за тежко.

Ако наемник внезапно размисли и реши да не воюва, той е преместван в графата "носачи на сандъци" срещу 1000 рубли (14 евро) на ден.

Проект "Месомелачка"

Въпреки огромните, особено за руската провинция, заплати ЧВК на Вагнер напоследък страда от сериозен недостиг на кадри. 

"Няма хора, оправните не искат да ходят - разказва командир, събеседник на "Свобода". - Отношението към хората е скотско, че вие сте "презервативи", пушечно месо, какво ще се случи с вас там, никого не го е... Шуробаджанащина. За Вагнер важното не е талантът. За да станеш командир на рота, трябва да можеш да му се подмажеш в точния момент, да се отнасяш към хората като към скотове. И е желателно да бъдеш родноверец."

Според друг от анонимните командири ЧВК на Вагнер всъщност е проект "Месомелачка":

"Къде да пратиш опълчението от Донбас? Идиотите от първата вълна, идейните? Това са страшни хора, катализатор на обществото, те могат да разбунтуват хората. А тук (в Сирия - б.р.) хем защитават интересите на страната, хем остават по-малко."

При това при създаването на ЧВК на Вагнер не било отказвано нищо. Само оборудването на един боец струвало 12 000 долара. Те разполагали с танкове Т-90 и Т-72, с бронетранспортьори и с бронирани коли "Водник", "Вистрел", "Рис" и "Тигър". В началото на месеца руското издание The Bell писа, че Министерството на отбраната прекратило повечето договори с Евгений Пригожин на обща стойност милиарди рубли.

В битов план обаче спомените на наемниците от Сирия хич не са приятни. Местните хора масово им предлагали еднополов секс. Храната била оскъдна, било много мръсно. А срещу ухапванията на влечугите нямало противоотрова.

Готови за война срещу САЩ

В Сирия няма джихадисти от "Ислямска държава" от миналата година. Затова сега ЧВК на Вагнер воюва срещу различни бунтовнически групи, сред които също има немалко наемници - турци, мароканци, украинци, граждани на Русия и на страни от ЕС. Повечето са етнически араби, но се различават от сирийците по скъпите униформи и оръжие. Освен това се бръснат.

За боя на 7 февруари командирите разказват съвсем малко, той като все още няма много информация. Те обаче са категорични, че бройката от 200 убити е силно завишена. Според тях са загинали най-много 15 руски наемници. Много са ранените и те вече са в болници в Русия. И им отнели телефоните - вероятно за да не бъдат допуснати скандали в навечерието на президентските избор на 18 март.

Според един от командирите войната в Сирия едва сега започва:

"Най-малко още три години. Те не могат да го понасят тоя Башар Асад. Там го подкрепя много малък процент от населението, всички останали са против него. Само Путин е за него. Русия  за него, останалите не са."

"Няма война между Русия и САЩ - допълва друг командир пред "Свобода". - А това са битки от локално значение."

Вагнèрите не се тревожат за бъдещето си. Убедени са, че скоро ще воюват в Либия. Техни хора вече има в Судан.

Наемниците на Вагнер не искат пряк сблъсък със САЩ. Но ако трябва да се воюва срещу Америка, те са готови да го направят. А американците не умеели да воюват.