"Воля" ще предложи законови промени, с които да не се допуска участие на коалици в предизборната борба. Това обяви на брифинг в Народното събрание председателят на партията Веселин Марешки, цитиран от БТА.

Той смята, че италианският вариант е по-добър - партиите предварително обявяват с кого ще се коалират след вота, но участват самостоятелно в него.

Според лидера на "Воля" НФСБ, "Атака" и ВМРО имат непримирими противоречия помежду си, но са се събрали в коалиция, за да влязат в парламента, защото са били наясно, че не могат поотделно.

По думите на Марешки, ако трите формации бяха участвали сами на изборите, са щели да последват примера "на другия турлюгювеч, т.нар. Реформаторски блок, в който всички се бяха събрали, колкото да влязат в парламента".

Ако нямат място в НС, как сега имат място в управлението на държавата и вчера ни разиграват поредните циркове, попита той, визирайки различните позиции на националистическите формации от патриотичния съюз по изказването на руския патриарх Кирил.

Недопустимо е такова обидно отношение на който и да е български представител към "високи" гости, по този начин се слага пореден прът в колелото на взаимоизгодните българо-руски отношения. Заставаме по неясен начин на "страната на злите сили, които се опитват да ни противопоставят - нашите два бартски народа", посочи лидерът на "Воля".

От друга страна, от партията не приемали чужд гост, независимо кой е, да се държи назидателно към българските институции.

На трето място, не видяхме по никакъв начин реакцията на президента и на президентската институция, когато чужд гражданин се държи невъзпитано и наставнически към българския народ, добави Марешки.

Той декларира, че "Воля" ще подкрепи искането на ПГ на ГЕРБ за разсекретяване на стенограмата от разговорите между президента Румен Радев и патриарх Кирил.