"В средата на 19 век няма български народ, няма българска нация, никой не знае, че има българи изобщо - ние сме заличени. И това, че се възраждаме като народ, като нация се дължи на Русия, на руския император, който казва отиваме да освобождаваме християнските поробени народи."

Това са думи, изречени тази сутрин от човек, който нарича себе си "националист". Това е напълно вярно - Волен Сидеров е националист, милеещ за руската нация.

За сведение на г-н Сидеров, български народ има далеч преди средата на 19-ти век и възраждането на народа ни започва с "История славяноболгарская" на св. Паисий Хилендарски (да, обявен е за светец и се чества на 19. юни от православната църква), завършена през 1762 г.

Ето поредица от исторически факти, които показват, че Волен Сидеров се подиграва с българската история и отхвърля безусловна фактология:

- В средата на 19-ти век борбата за новобългарска просвета е довела до наличието на множество млади високо образовани БЪЛГАРИ, които не само осъзнават себе си като част от българския народ, ами и го демонстрират.

- В средата на 19-ти век борбата за независима българска църква вече е в напреднала фаза и още преди средата на 19-ти век, през 1844 г., цялата българска общественост - първо в Цариград, а скоро след това и в цялата страна - признава за свои безусловни водачи БЪЛГАРИТЕ Неофит Бозвели и Иларион Макариополски.

- В тяхно лице народът ни намира първите си общонационални политически лидери. Важна роля за това имат и меморандумите, които двамата подават до Високата порта 1844/45 г. В тях са изложени 6 основни искания:
1. БЪЛГАРСКИ епископи в БЪЛГАРСКИТЕ епархии;
2. изборност и заплащане на епископите;
3. формиране на четиричленно БЪЛГАРСКО представителство пред Високата порта, което да е независимо от Патриаршията;
4. разрешение за построяване на БЪЛГАРСКА църква в Цариград;
5. разрешение за издаване на БЪЛГАРСКИ вестник и БЪЛГАРСКИ книги;
6. пълна свобода за откриване на БЪЛГАРСКИ училища.

- На 3 април 1860 г. по време на великденската служба
епископ Иларион Макариополски не произнася името на патриарха. Според канона това означава отхвърлянето на неговата духовна власт. Многобройните вярващи, присъстващи на литургията, бурно одобряват този акт. А вестта за него бързо се разнася из цялата страна.

- Според Петербург отхвърлянето на Османската империя в Мала Азия, за да може Русия да получи излаз на Егейско, а оттам ина Средиземно море, трябва да стане чрез възстановяването на Византийската империя. В този смисъл се полагат систематични и целенасочени усилия за запазването на православното единство сред балканските християни. Изразител и носител на това единство е Патриаршията и по тази причина Русия всячески пречи на създаването на нови независими църкви.

И това е малък набор от фактите, които беловласият пудел на Кремъл отхвърля, за да се покаже верен на господарите си, с надежда да не му спрат рублите.

Истинският родолюбец никога не би си позволил подобно нещо.

Срамно и позорно е български народен представител, председател на парламентарната група на коалиционния партньор на българското правителство, да защитава така гнусно интересите на чужда държава.

Няма да ви дадем нашата история!

*Коментарът е публикуван във фейсбук профила на автора.